hr
jaargang -23 - laatste artikel 19-4 18:00 - 74423 artikelen - nu online 10 bezoekers -

Home
Forum
Lid worden

Leden
Gebruikersnaam:

Wachtwoord:

Login onthouden

Login via:
Wachtwoord vergeten.

Het Forum

· [MED] Mededelingen
· [SUG] Suggesties
· [M&S] Moppen/Spelletjes
· [CUL] Kunst & Cultuur
· [OFT] Offtopic
· [G&C] Games & Computers
· [WMO] Wat me is overkomen
· [VDS] Vragen des levens
· [POL] Politiek
· [CON] Consumenten forum


offtopic - offtopic - offtopic - offtopic - offtopic - offtopic - offtopic - offtopic


1 2 3 4 .... 149 150 151 [152] 153 154 155 225 226 227 228

blog

26-11-19 08:22:52
Khitchakut
Ik weet 't, ik ga naar de hel! (6) _ _O-

afbeelding

26-11-19 09:04:14
GMVersluis
Oudgediende


WMRindex: 641
OTindex: 10.438
@Khitchakut: die is leuk!

26-11-19 09:11:42
Khitchakut
@GMVersluis: Het varkentje is mijn favoriet! :D

26-11-19 11:32:01
Khitchakut
Soms mis ik best wel typisch Nederlandse lekkernijen zoals een kroket of frikandel. Ik besef heus wel dat er mensen zijn die gruwelen van een kroket of frikandel, het is niet de gezondste snack, maar zo af en toe wél verdomde lekker!!

Afgelopen zondag heb ik voor het eerst sinds ik hier woon weer eens zelf frikandellen gemaakt! Ik heb uit Nederland een pak originele frikandelkruiden van Van Beekum, 1 kilo, voor mij ongeveer net zo waardevol als goudpoeder! Volgens Van Beekum dien je 30 gram kruiden toe te voegen aan één kilo vleespasta maar ik heb proefondervindelijk uitgevogeld dat ze het lekkerst worden met 35 gram kruiden per kilo.

Ook voeg ik royaal peper toe, vinnik lekker :) Omdat ik zelf de vleespasta maak kan ik natuurlijk zelf kiezen wat ik in de pasta meng, meestal is dat kipfilet en mager varkensvlees. Een van de weinige keren dat ik inderdaad varkensvlees eet. Ik doe het vlees niet minder dan drie keer door de vleesmolen, ik wil een mooie homogene pasta.

afbeelding

Daarna, als alle ingrediënten gemengd zijn weeg ik het mengsel nauwkeurig af en voeg 35 gram kruiden per kilo pasta toe, dus bij 2.4 kilo pasta voeg ik 2.4*35=84 gram kruiden toe. Dit werkt perfect!

Als de pasta klaar is zet ik een wijde pan op met water en een rooster in de pan, dermate diep dat de rauwe frikandellen nét onder water komen te liggen. Het water mag niet koken! Heet, maar niet aan de bubbel.

Als het water op temperatuur is pers ik met behulp van een krokettenpers mooie frikandellen van 18 cm lang.

afbeelding

De frikandellen gaan voorzichtig het hete water in en ik laat ze 15 minuten, ja, wat is het, blancheren? Wellen? Maakt niet uit. Na de 15 minuten zijn ze opgestijfd en voorgegaard en kan ik ze voorzichtig uit het water halen en laten uitlekken. Daarna zijn ze klaar om gefrituurd te worden of in de vriezer bewaard te worden. Van 2 kilo pasta kan ik ongeveer 20 frikandellen maken. Ze wegen dus ongeveer 100 gram per stuk.

Terwijl ik dit zit in te kloppen heb ik 2 frikandellen speciaal gemaakt die ik met een boterham opeet, (te lui om patat te bakken :P ). Het is best wel veel werk om die dingen te maken, maar het is voor mij zeer de moeite waard, een heerlijk stukje stukje Nederland :D

afbeelding

.Laatste edit 26-11-2019 11:39

26-11-19 12:42:20
venzje
Oudgediende


WMRindex: 22.575
OTindex: 7.907
Krokettenpers? Hmmmm.... handig.
Ik draai kroketten altijd gewoon met de hand, net zoals mijn moeder dat altijd deed. Je wordt daar best snel bedreven in.

Mijn vader heeft de krokettenbakkerij naar haar dood overgenomen. Soms vulde hij thuis een aktenkoffertje met zelfgemaakte, ongebakken kroketten en nam die dan voorzichtig mee wanneer hij kinderen en kleinkinderen ging bezoeken. Dat was altijd feest!
Ter ere van onze ouders vieren wij als kinderen (met partners) nog jaarlijks gezamenlijk een krokettendag, met zelfgemaakte kroketten volgens overgeleverd recept, of eigen variaties daarop.

26-11-19 12:46:14
Khitchakut
@venzje: Wat leuk! :) Ik heb diverse keren geprobeerd zelf kroketten te maken maar moet eerlijk toegeven dat het maken van een goede roux mij niet echt gegeven is.. Meestal eindigen mijn kroketten als bitterballen :P Ook lekker hoor, maar niet wat ik van plan was :$ Maar de krokettenpers werkt ook prima voor frikandellen! ok

26-11-19 12:56:12
venzje
Oudgediende


WMRindex: 22.575
OTindex: 7.907
@Khitchakut: De roux is ook inderdaad het moeilijkst. Met name moet je precies de juiste hoeveelheid meel gebruiken, anders wordt het óf een kledderzooi, óf een wel erg melige kroket.

Wat die kerstman betreft: ik heb nog nooit behoefte gehad aan enig kerstpersoon naar Coca Cola-model of anderszins. Hij hoort ook helemaal niet in de Nederlandse kersttraditie. Dus die bolle kan me gestolen worden zonder dat dat het kerstfeest hier ook maar in het minst zal beïnvloeden. (6)Laatste edit 26-11-2019 12:56

26-11-19 13:07:30
Khitchakut
@venzje: Oh, maar dat ben ik met je eens hoor! Zo je weet interesseert mij de Kerst helemaal niets! Maar ik vind het wel tekenend voor de hedendaagse klaagcultuur, niets is meer goed..

26-11-19 15:41:33
EruYagami
Oudgediende


WMRindex: 19.022
OTindex: 1.455
Denkend aan een andere wereld

Hierboven lees ik over (zelfgemaakt) eten met familie, ik lees kerst... Ja, over een paar weken is het zover en dan zit ik alweer aan de andere kant van de wereld, als er niks geks gebeurt. Vandaag serieus begonnen met inpakken. Beetje kijken wat er mee moet, mee kan en wat vooral niet. Alles wat klaarligt in de kast, zijn vooral winterkleren... Daar heb je niet zoveel aan in een land waar het dan ruim 20 tot 30 graden warmer is dan Nederland. Dus de korte broeken weer uitgraven en de wandelsandalen uit de spreekwoordelijke mottenballen halen. De eerste cadeautjes en frutsels voor de mensen daar weer bij elkaar gezocht. Maar goed, de eerste lading is in de koffer gepropt. Komende dagen steeds weer dingetjes erbij stoppen en dan komt het goed. Waar ik zo mee moet schipperen, zijn de oliebollen... Geen oliebollenkraam in Indonesië te vinden, laat staan een goeie... en ik eet ze graag in het seizoen en niet bij een willekeurige gebakkraam van de dorpskermis in de zomer ofzo, dus ga ik nog voor vertrek maar eens langs de voormalige prijswinnende oliebollenbakker in de regio. Beetje vroeg, maar ongetwijfeld weer lekker als altijd.

26-11-19 16:01:57
GMVersluis
Oudgediende


WMRindex: 641
OTindex: 10.438
@EruYagami: bij ons staat de kraam er ook weer voor de bakkerij. al ruim 2 weken. ik heb me tot nu toe nog kunnen inhouden, maar of dat deze week weer gaat lukken .....

27-11-19 00:29:00
HoLaHu
Oudgediende


WMRindex: 6.257
OTindex: 2.474
@venzje: Persoonlijk heb ik ook niks met de Kerstman, of hij nou van Coca Cola is of niet. Ik vind het een redelijk mislukte tuinkabouter...:P In Amerikaanse films heb ik er niks op tegen, maar ik krijg de kriebels als hij opduikt in ons dorp. Wéér zo'n Amerikaanse traditie die we hier ook weer in schijnen te moeten invoeren. Net als Halloween..Laten we het eens omdraaien: Als de Amerikanen verslingerd zijn aan het Klootschieten en het Fierljeppen, dan kunnen we nog eens praten over Santa Claus en Halloween...:P

27-11-19 01:20:42
Khitchakut
@HoLaHu: Fierljeppen heb ik nooit gedaan, ben er inmiddels ook veel te oud voor, zal dus nooit gaan gebeuren.

Maar Klootschieten heb ik dus wél ooit gedaan! Tijdens de vrijgezellendag van mijn maat! Wat een gruwel was dat!! Eens, maar nooit weer! :r Oh, daarna zijn we afgezakt naar België om een optreden van Eddy Wally bij te wonen.. 8O Begrijp me niet verkeerd, was een aardige man hoor, dat wel.

Ik heb het de organisatoren van Erik's vrijgezellendag nooit vergeven. .En volgens mij Erik ook niet :P :)

27-11-19 02:00:54
Mamsie
Oudgediende


WMRindex: 45.597
OTindex: 94.528
@Khitchakut: waarom was dat klootschieten zo vreselijk?
Hadden ze de jouwe ervoor gebruikt?

27-11-19 02:30:29
Khitchakut
@Mamsie: Waarom denk je dat ik schreef 'Eens, maar nooit weer'? Precies, daarom! (6)

.

Laatste edit 27-11-2019 03:11

27-11-19 03:40:12
Mamsie
Oudgediende


WMRindex: 45.597
OTindex: 94.528
@Khitchakut: Ach, de doktoren zijn tegenwoordig zó knap.....

27-11-19 04:47:25
Khitchakut
@Mamsie: De mijne is anders knap lelijk hoor!

afbeelding

27-11-19 04:52:45
Mamsie
Oudgediende


WMRindex: 45.597
OTindex: 94.528
@Khitchakut: Ach, je weet toch.... echte schoonheid zit van binnen.

27-11-19 06:15:12
Khitchakut
@Mamsie: Niet van onderwerp veranderen lieverd, we hadden het over knap, niet schoonheid.. ;)

27-11-19 08:30:36
Khitchakut

27-11-19 08:34:52
botte bijl
Oudgediende


WMRindex: 90.799
OTindex: 39.076
@Khitchakut:
inderdaad mooi, maar ik stelde mij een Thaise zonsopgang toch anders voor  ;)

27-11-19 08:37:29
botte bijl
Oudgediende


WMRindex: 90.799
OTindex: 39.076

27-11-19 08:44:48
Khitchakut
@botte bijl: LOL, volgens mij hebben ze hier niet eens windmolens?

27-11-19 08:55:59
botte bijl
Oudgediende


WMRindex: 90.799
OTindex: 39.076
@Khitchakut:
windmolens hebben alleen nut als het regelmatig hard genoeg waait. ik weet helemaal niet hoe dat zit in Thailand. in info voor toeristen zie ik daar niks over :nee
daar maakt men mij duidelijk dat het geen bestemming is voor mensen met een gevoelige witte huid, die letterlijk een moeder dood hebben aan huidkanker 8O

27-11-19 09:13:33
Khitchakut
@botte bijl: Hmm.. Ik woon hier inmiddels 12 jaar en zie er uit als een gebruinde westerling, maar niet als een halve neger!

Ik ga nooit zonnebaden, op het midden van de dag, als het 't heetst is en de zon pal boven je staat probeer ik in de schaduwen te blijven, ook zet ik als ik op de scooter ben een petje op. Ik ga nooit met ontbloot bovenlijf in de zon.

Dit zijn eigenlijk allemaal zeer eenvoudige voorzorgsmaatregelen die inmiddels een tweede natuur zijn geworden. Nee, over huidkanker als gevolg van de zon hier maak ik mij geen zorgen.

Hoewel een Nederlandse vriend van mij, een Helmonder, hier een paar jaar geleden is overleden aan huidkanker. Of dat inderdaad door de Thaise zon is gekomen weet ik niet, ik ben geen huidspecialist. Jouw moeder hoeft het ook niet van de zon opgelopen te hebben, of wel?

Toeristen evenwel moeten en zullen in twee of drie weken voldoende bruin zijn geworden om de mensen thuis de ogen uit te kunnen steken!! Ik heb ze volop gezien op Samui, de ene dag een maagdelijk blanke huid en de volgende dag zien ze er uit als een zontomaatje :)

Uiteraard krijg ik genoeg zon om lekker bruin te zijn zonder te overdrijven en verbranden doe ik ook niet, zelf niet op mijn kop, als ik eens mijn petje vergeet..

Ik heb nog even gezocht op Thaise windmolens maar de enige die ik te zien krijg zijn de moderne windturbines zoals wij die ook in Nederland hebben. Dus ik denk niet dat men hier een geschiedenis van windmolens heeft. Wellicht ook omdat meel hier nooit een veelgevraagd product is geweest? Hier draait alles om rijst.

.

Laatste edit 27-11-2019 09:16

27-11-19 09:27:07
botte bijl
Oudgediende


WMRindex: 90.799
OTindex: 39.076
@Khitchakut:
ik heb alles mee om te denken dat de huidkanker van mijn moeder wel kwam van het zonnebaden....
met mijn witte huid kreeg ik als kind regelmatig straf als ik niet meer in de zon wilde, en toen het een jaar of dertig geleden duidelijk werd dat zonnebaden voor mij helemaal niet gezond was, was ik opgelucht, maar wel ongerust omdat ik als kind zo vaak verbrand was 8O
moeders ging rustig door met zonvakanties, en in het ziekenhuis vertelde men dat dat waarschijnlijk de oorzaak was van haar problemen, en toen ik vroeg of ik met mijn witte huid voorzichtig moest zijn, werd dat beaamd 8O
in Thailand zou ik dus na koffietijd binnen moeten blijven, of in ieder geval in de schaduw, tot achter in de middag of zo, en ik ben zo een toerist die in een nieuwe omgeving alles uitgebreid wil zien, en als het mogelijk is aan de praat raakt met de plaatselijke bevolking (soms in de supermarkt, vaak buiten), dus met zo een reis zou ik mezelf voornamelijk treiteren....

Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren!

1 2 3 4 .... 149 150 151 [152] 153 154 155 225 226 227 228

WMRphp ver. 7.1 secs - Smalle versie - terug naar boven