In Ghana blijkt tien jaar lang een nepambassade van de Verenigde Staten te hebben gestaan. Criminelen verkochten er voor duizenden dollars reis- en identiteitspapieren.

De criminelen hadden hun best gedaan om de 'ambassade' echt te laten lijken. Zo hing er een portret van president Obama en buiten wapperde de Amerikaanse vlag. De documenten die er verkocht werden, waren authentiek. Ze waren alleen op illegale manier bemachtigd.

Maar voor wie de echte Amerikaanse ambassade in het land ooit gezien had, moest wel duidelijk zijn dat het hier niet ging om het echte werk. Want in dit pand zat de nepambassade: Foto

en zo ziet de officiële eruit. Foto

De medewerkers van de nepambassade zouden behalve Engels ook Nederlands hebben gesproken. Het ging om een netwerk van Ghanese en Turkse criminelen, meldt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

De ambassade werd opgerold door de Amerikanen in samenwerking met de Ghanese autoriteiten, die in een grote undercover-operatie ook een Nederlandse nepambassade op het spoor zouden zijn. Daarover hebben ze verder geen details bekendgemaakt.