Chanel heeft vrijdag gewaarschuwd dat een geplande nieuwe spoorlijn in de Franse Rivičra een bedreiging vormt voor de vele bloemenvelden in de regio. Het modehuis gebruikt die bloemen in het beroemde parfum Chanel No. 5.

Chanel werkt al tientallen jaren samen met landbouwers uit de streek van Grasse, bekend als parfumstad. Op twaalf hectare worden bloemen geteeld die de basis vormen voor het in 1921 gelanceerde parfum No. 5. De geur heeft als basis extracten uit 'Grasse'-jasmijn en rozen die in het gebied geteeld worden. Volgens Chanel worden die velden bedreigd door plannen van de Franse spoorwegen om een nieuwe spoorlijn te trekken in de regio, mogelijk met de bouw van een viaduct over de velden.

Spoorwegmaatschappij SNCF wil een hogesnelheidslijn aanleggen tussen Le Muy en Cannes. SNCF zegt in een verklaring dat de regio drie van Frankrijks grootste steden huist en dat de Franse Rivičra niet geďsoleerd kan blijven. 'Een viaduct en het passeren van hogesnelheidstreinen boven de velden zouden Chanel ertoe dwingen te stoppen met activiteiten in de regio', waarschuwt het parfumhuis, dat een alternatieve route suggereert. Chanel steunt al langer plannen om het gebied op de UNESCO-erfgoedlijst te krijgen.