De Franse nationale spoorwegmaatschappij SNCF moet een schadevergoeding betalen aan de eigenaren van een kat die in Parijs door een trein werd overreden. Een rechter achtte het spoorbedrijf vandaag schuldig aan nalatigheid. Het incident leidde tot landelijke ophef in Frankrijk.

Nadat het huisdier op station Montparnasse uit een reistas was geglipt, waarschuwden de twee baasjes treinpersoneel van een hogesnelheidstrein ervoor dat de kat op het spoor liep. Zij zouden twintig minuten op het personeel hebben ingepraat om ze ervan te overtuigen de trein tegen te houden om de kat te redden. Maar de trein vertrok toch, terwijl de kat nog op het spoor was.

Daarbij werd de kat dodelijk overreden. "We zagen dat hij in tweeën werd gesneden", zei de 15-jarige Melaina, een van de baasjes van de kat. "Het personeel zei tegen ons dat het niet hun probleem was en dat het maar een kat was", zei Melaina tegen dierenrechtenorganisatie 30 Millions d'Amis.

Onder anderen de Franse binnenlandminister Gérald Darmanin zei 'bijzonder gechoqueerd' te zijn door de gebeurtenis.

"Schamen jullie je niet?", vroeg de dierenrechtenorganisatie van voormalig actrice en model Brigitte Bardot aan SNCF in een verklaring.

30 Millions d'Amis spande een rechtszaak aan tegen SNCF voor ernstige mishandeling die leidde tot de dood van een dier. Daar kan een gevangenisstraf van vijf jaar en een geldboete van 75.000 euro op volgen.

Omdat de SNCF alleen schuldig werd bevonden aan nalatigheid, valt de straf lager uit. De spoorwegmaatschappij moet een boete van 1000 euro betalen en aan beide baasjes een schadevergoeding van 1000 euro uitkeren. Eerder gaf de SNCF al een vrijkaartje naar Bordeaux, waar de baasjes met hun kat naartoe zouden gaan.