Een steen met daarin een 99 miljoen jaar oude dinosaurusveer is opgedoken in Myanmar. Wetenschappers noemen het een unieke vondst, omdat de veer in 3D te bewonderen is.
Het stuk barnsteen, ter grootte van een gedroogde abrikoos, was bestemd om als juweel te eindigen. Handelaren op een markt in Myanmar dachten dat er een stuk plant in de steen zat, tot een Chinese paleontoloog er op stuitte. Die zag in plaats van een plant een stuk staart van een dinosaurus met daaraan veren.
De vondst wordt beschreven in het decembernummer van het wetenschappelijke tijdschrift Current Biology. Ryan McKeller, een van de auteurs van het artikel vertelt aan CNN stomverbaasd te zijn geweest door de vondst ,,Zoiets vind je maar één keer in je leven. De grootste details zijn zichtbaar in 3D".
De vondst laat een ander licht schijnen op het uiterlijk van dinosaurussen en is het bewijs dat veel dinosoorten bedekt waren met veren in plaats van schubben. Hoewel er al eerder dinosaurusveren gevonden zijn, is dit exemplaar uniek omdat de staart in 3D bewaard is gebleven.
Het staartstuk is van een dinosaurus die behoorde tot de coelurusauria, een vleesetende soort. De dino was maar heel klein en paste in een handpalm.
Foto