Elf mannen en vrouwen, tussen 20 en 27 jaar oud, werden vandaag gearresteerd nadat ze aan de toegangspoorten van het voormalige concentratiekamp Auschwitz-Birkenau een schaap slachtten en naakt rondliepen. Dat deelt de lokale politie en het museumbestuur mee.

De betogers ketenden zichzelf na de slachting van het schaap aan elkaar vast voor de bekende ‘Arbeit macht frei’-poort.

Volgens Sebastian Glen, de woordvoerder van de regionale politie, hingen de zeven mannen en vier vrouwen een wit spandoek met in rode letters het woord ‘love’ op aan de poort. In het park staken ze ook een rotje (voetzoeker) af.

De museumbewakers grepen meteen in en de politie bevestigt dat alle betogers aangehouden werden. Het gaat om zes Polen, vier Wit-Russen en een Duitser, aldus Glen.

De betrokkenen zullen volgens politiewoordvoerster Malgorzata Jurecka “waarschijnlijk aangeklaagd worden voor het ontheiligen van een monument of historische site.” In geval van een veroordeling hangt hen een geldboete of een celstraf boven het hoofd.

Volgens lokale media wilden de betogers met hun actie protesteren tegen het gewapende conflict in Oekraďne, maar dat kon nog niet bevestigd worden.

Het museumbestuur laat weten “geschokt en woedend” te zijn om het incident, dat de herinnering aan de duizenden slachtoffers van de Holocaust oneer aandoet.

Nazi-Duitsland bouwde het concentratiekamp Auschwitz na de bezetting van Polen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tussen 1940 en 1945 werden in het kamp één miljoen joden vermoord. Daarnaast stierven er ook meer dan 100.000 niet-joden, waaronder Polen, Roma en Sovjet-Russische oorlogsgevangenen. Naar schatting 232.000 slachtoffers waren kinderen.