De eilandenstaat Fiji heeft deze week een bankbiljet van 7 Fiji-dollar uitgegeven. Het ongewone getal verwijst naar Rugby Sevens, de tak van sport waarin het eiland tijdens de Olympische Spelen van Rio de Janeiro vorig jaar zijn eerste gouden medaille ooit won.

Rugby is de nationale sport van Fiji. De zogenoemde Sevensvariant wordt gespeeld met zeven man. Tijdens de spelen in Rio vorig jaar werd deze variant gespeeld. De ruim 900.000 inwoners van de staat in OceaniŽ raakten bijkans buiten zinnen door de verovering van het goud. Op het biljet staat aan de ene kant de rugbyselectie afgedrukt. Op de keerzijde is de hoofdrol voor Osea Kolinisau weggelegd, de aanvoerder van het nationale team.

Bankbiljetten worden normaliter in een reeks als 1, 2, 5, 10, 20 en zo verder uitgegeven. Een van de spaarzame uitzonderingen was het toenmalige Birma, waar in de jaren tachtig biljetten van 15, 35, 45, 75 en 90 kyat in roulatie werden gebracht. Na enkele jaren werden ze weer vervangen door 'logischer' biljetten, aldus Die Welt.