Bij het Oostenrijkse skidorp Kitzbühel heeft brand gewoed in een sneeuwdepot. Na een blikseminslag vloog woensdagmorgen vroeg het isolatiemateriaal rondom de sneeuw in lichterlaaie.
In de opslag op circa 1750 meter hoogte wordt tijdens de zomer sneeuw bewaard zodat het skigebied in het najaar eerder open kan.
Het kostte dertig brandweerlieden zo'n twee uur voordat de brand op de berg Hahnenkamm was geblust. Het is nog niet duidelijk hoeveel sneeuw er door de brand is gesmolten.
FotoAch, als mensen geloven dat iets niet kan branden haal ik er altijd het verhaal van chloortrifluoride bij. Dat is een stof die men, samen met honderden andere stoffen, vorige eeuw heeft onderzocht als mogelijke raketbrandstof.
Chloortrifluoride bleek echter te moeilijk om mee te werken. Een interessant boek over het onderzoek naar raketbrandstof vatte het als volgt samen (hypergolisch betekent simpelweg dat het bij aanraking datgene wat het aanraakt spontaan in de fik zet):
"Het is - uiteraard - uiterst giftig, maar dat is het minst ernstige probleem. Het is immers hypergolisch met elke bekende brandstof, en wel zo sterk dat er nooit een vlamvertraging gemeten werd. Het is ook hypergolisch met materialen als kleding, hout, ingenieurs die de test uitvoeren, en niet te vergeten met asbest, zand en water. Met dat laatste reageert het explosief."
aan.