Restanten van de grootste Duitse munitie-opslag uit de Tweede Wereldoorlog brengen de omgeving van Apeldoorn in gevaar. De explosieven die massaal in de natuur liggen kunnen spontaan ontbranden. Doordat de brandweer het munitieterrein niet in durft, kunnen branden zelfs de Apenheul, paleis Het Loo en de dure woonwijk Berg en Bos bedreigen.
Dat blijkt uit rapporten van zowel TNO als de brandweer, waarop de Stentor de hand heeft weten te leggen. De rapporten zijn aan het ministerie van Binnenlandse Zaken gepresenteerd.

Op Apeldoorns grondgebied liggen de restanten van de grootste Duitse munitie-opslag uit de Tweede Wereldoorlog. Apeldoorn liet de risico’s analyseren om te benadrukken hoe belangrijk het ruimen is. Dat gebeurt al sinds 1998, maar de problematiek blijkt veel groter dan aanvankelijk was gedacht. Opruimen kost bovendien veel tijd en geld.

Fosfor in de explosieven kan op ieder moment van de dag natuurbranden veroorzaken die volgens de brandweer ‘onbeheersbaar’ kunnen zijn. Zo lopen vakantieparken en attracties als Paleis Het Loo, het Aardhuis, de Julianatoren en Apenheul gevaar, maar ook de militaire luchtverkeersleiding bij Nieuw Milligen, de dorpen Uddel en Hoog Soeren en zelfs de westkant van Apeldoorn (Berg en Bos).

Voor de brandweer is het cruciaal om bij natuurbranden het gevaar zo snel mogelijk te beteugelen, maar de explosieven bemoeilijken dat. Volgens de Apeldoornse burgemeester John Berends tonen de rapporten de urgentie van opruimen aan. Daarvoor is nog 40 miljoen euro nodig.