Werknemers van kleine bedrijven zijn bijna nooit ziek
Het ziekteverzuim bij kleine bedrijven ligt ontzettend laag. In 2016 was het gemiddeld 1,6 procent. Bij zeer grote bedrijven is dat 4,7 procent.
Een ziekteverzuim van minder dan 2 procent is bijna onmogelijk, stellen de meeste arbodiensten die bedrijven helpen het personeel gezond te houden en zieken weer aan het werk te krijgen. Die 2 procent is een soort ondergrens, omdat griep of een keelontsteking niet te voorkomen is, net zoals het onontkoombaar is dat sommige mensen een ernstige ziekte krijgen of een ongeluk krijgen.
Toch hebben kleine bedrijven al jarenlang een verzuim dat lager ligt, in 2014, 2015 en 2016 lag het gemiddeld op 1,6 procent. Er zijn zelfs sectoren die rond de 1 procent zieken scoort, zoals de kleine bedrijfjes met minder dan tien man personeel in de horeca, de communicatie, handelaars van onroerend goed en in de financiële dienstverlening.
Daar kunnen de grote bedrijven met meer dan honderd man personeel alleen maar jaloers naar kijken. Hun gemiddelde is 4,7 procent. Bij grote overheidsorganisaties, in het vervoer en transport, de gezondheidszorg en de industrie komt het ver boven de 5 procent uit. Middelgrote bedrijven met tussen de tien en honderd man personeel, kampen met een gemiddeld verzuim van 3,3 procent.
Die grote verschillen in ziekteverzuimpercentages heeft meerdere oorzaken. Voorop staat dat een ondernemer met een klein bedrijf veel meer betrokken is bij zijn personeel. En dat het personeel meer betrokken is bij het bedrijf. Door die sterke onderlinge band laten ze elkaar niet snel in de steek. Een gemotiveerde werknemer is een gezonde werknemer, luidt het credo in de arbo-wereld.
De aanname is - goed onderzoek ontbreekt - dat de baas van een kleine zaak met de werknemer meedenkt, bijvoorbeeld bij een scheiding, drukte door mantelzorg of als er kleine kinderen zijn. Het personeel denkt er vervolgens bij een kuchje niet zo snel aan om thuis te blijven. Bij grote bedrijven voelt personeel zich minder gezien, waardoor de stap om je ziek te melden kleiner is.
Maar er zijn ook minder positieve verklaringen. Volgens de grote bedrijven melden kleine ondernemers niet al het verzuim, waardoor de CBS-cijfers te laag zijn. Een andere verklaring is dat kleine bedrijven minder bereid zijn om mensen met gezondheidsproblemen in dienst te nemen. Ook zouden ze veel flexibel personeel hebben die zelf voor hun ziekdagen opdraaien.
In de discussie over het twee jaar loon doorbetalen bij ziekte worden de kleine bedrijven altijd genoemd als groot slachtoffer van het systeem. Voor hen is een langdurig ziek personeelslid een grote kostenpost. Daar doet het lage verzuim niets aan af, vindt MKB-voorzitter Michaël van Straalen. “Het is juist wrang dat ondernemers met het laagste verzuim het grootste risico lopen en de hoogste kosten hebben van ziek personeel. Ze kunnen zelfs omvallen.”
De kleine ondernemers geven zelf aan zich weinig zorgen te maken over het ziekteverzuim. Ze zijn ook bijna allemaal verzekerd. Voor circa 3,5 procent van de loonsom neemt een verzekeraar het salaris van ziek personeel op zich, net als en voor de reïntegratie. Zo'n 85 procent van de bedrijven met tussen de 7 en 15 werknemers is verzekerd. Bij grote bedrijven met meer dan honderd werknemers ligt dat op 25 procent.
Gerelateerde artikelen
Als zelfstandige ben ik de laatste twaalf jaar helemaal niet ziek geweest.
Ik was in mijn werkzame tijd ook zelden of nooit ziek.
En voelde ik me wél ziek, dan kwam ik gewoon werken.
@Mamsie, hier ook.
Meestal denk ik als ik me niet lekker voel, nog 1 nachtje en dan ben ik er een paar vrij.
@stora: Zo gaat dat.
Ik ben een keer naar mijn werk gegaan met een temperatuur van 38'. Ging goed.
De volgende dag werd ik wakker, 39'
Weer gaan werken en ik dacht komt wel in orde.
Dag drie: 40,2 en geen schijn van kans dat ik overeind kon komen.
Dus toen ben ik een paar dagen thuisgebleven.
Maar geen dag langer dan strikt noodzakelijk was. Want zoiets kwam ten koste van de enige collega die ik had, the show must go on.
Laatste edit 06-10-2017 19:44
En tegen je collega zou je dan gezegd hebben,als zij 39 graden had, was toch thuis gebleven
@stora: Nee, die bleef ook niet thuis.
In dat vak ga je door tot je er bij neervalt, met hoge koorts dus.
Laatste edit 06-10-2017 20:05
@stora:
@Mamsie: Yep. Bij mij idem dito, al is de situatie anders.
Ben je ziek, dan ga je door. De afgelopen 35 jaar ben ik drie keer in de baas zijn tijd ziek geweest:
1: Geïnfecteerde verwonding aan het been; bedrijfsongeval.
2: Knie-operatie
3: Zware migraine aanval. Nadien medicijnen.
Op mijn werk komt verzuim wegens ziekte vrijwel niet voor. De doodenkele keer dat het voorkomt vangen de collega's het op en heeft de baas er geen weet van. Alleen als repatriatie noodzakelijk wordt, is dat anders.
@Mamsie waar ik werk word je meteen door de baas naar huis gestuurd als je maar iets ziek bent, er werken zoveel mensen in een ruimte het laatste wat ze kunnen gebruiken is dat je de rest aansteekt en de hele fabriek plat legt.
@jero: Bij mij is dat doodnormaal. Als er één gaat snotteren dan snotteren binnen de kortste keren alle veertien. Maar dat is geen reden om te stoppen met werken.
@jero: Zo'n baas heb ik nooit gehad. Maar ja, het was ook een duobaan waar ik alleen zat.
Ik ben weleens thuis geweest hoor. Na een galblaasoperatie op donderdag ben ik vrijdag thuisgebleven. Maandag weer aan het werk.
In mijn eerste baan werd ik geconfronteerd met een absurd hoog ziekteverzuim.
In die tijd was een verzuim van 6% normaal. (Dat kun je je nu niet meer voorstellen)
Waar ik kwam lag het verzuim echter op de 17%. Krankzinnig.
Een jaar later was dat nog maar 2,5%.
Kwestie van motiveren en zelf het goede voorbeeld geven.Laatste edit 07-10-2017 00:23
Quote
@Mamsie:
Ik was in mijn werkzame tijd ook zelden of nooit ziek.
En voelde ik me wél ziek, dan kwam ik gewoon werken.
Zelfde hier, ik heb me maar één keer ziek gemeld in zo'n 40 jaar.
Bij kleine bedrijven zijn de werkgever en werknemer ook met elkaar begaan. Als je maar een nummer bent in het bedrijf dan ben je net zo min geintresseerd in de baas. Daarnaast heb je bij veel grote bedrijven tegenwoordig airco etc. Als mensen ergens ziek van worden is het wel een vuile airco. Daarnaast wordt bij enkele grote bedrijven met gevaarlijke giftige stoffen gewerkt waar men ziek van wordt.
Laatste edit 07-10-2017 01:47
Het heeft gewoon te maken met hoe je jezelf instelt.
Sommige mensen zijn natuurlijk echt ziek.
Die hebben iets chronisch.
Maar er zijn ook veel mensen die horen op het nieuws dat er een griepgolf aankomt en ja hoor, ze zijn ziek.
En zeker vroeger had je veel mensen die op maandag ziek waren.
Die hadden nog een kater van het weekend.
Ondanks mijn handicap (met de nodige vervelende lichamelijke klachten tot gevolg) heb ik tot 2 jaar terug altijd gewerkt, en met veel plezier en toewijding (35 jaar bij dezefde baas), en helaas viel ik wat vaker uit dan collega's, maar nooit met een kuchje, of een krampje, bijna altijd gerelateerd aan mijn handicap. Mijn werkgever heeft mijn toewijding en inzet altijd gewaardeerd en bewonderd.
Helaas ging het 2,5 jaar echt mis. Doordat ik ouder werd, namen mijn mankementen toe, en heeft mijn werkgever i.o.m. arbodienst mij een dag in de week naar huis gestuurd met ziekte verlof, en is er na 1 jaar een wia traject gestart. Ik ben daar echt enorm goed in gesteund door de bedrijfsarts, en mijn werkgever. Nu ben ik voor 40% afgekeurd en de overige 60% werk ik nog en hebben we mijn werktijden en werkzaamheden zo aangepast dat het prima vol te houden is.
Wat ik maar wil zeggen is, dat hard werken en niet om elke scheet thuisblijven loont, en ja ook bij grote bedrijven kan dat dus wel, wij hebben ruim 1.100 mensen in dienst.
Als ik me ziek voel ga ik niet naar kantoor. Ik werk dan gewoon thuis, zodat ik tussendoor desnoods een uurtje plat kan. Althans, dat is het idee. In de praktijk is het meer dan 10 jaar geleden, dat dat uurtje plat inderdaad nodig bleek.
in kleinere bedrijven ken je de baas meestal persoonlijk, en er zijn nog steeds bazen die te laag zijn verzekerd en daarom zelf het ziekteverzuim laag intimideren. in NL had ik zo een baas, als vrouw alleen met een baantje heb ik mij laten intimideren en nu ik wat ouder word zijn al mijn chronische pijnklachten daaraan te wijten
Om hier te kunnen reageren moet je lid zijn.
Meld je
nu aan.
Login via: