De Zweedse Arvida Byström is model voor Adidas. In de nieuwste campagne van het schoenenmerk toont ze trots haar ongeschoren benen. De reacties zijn niet van de lucht.

Arvida is een typische Zweedse schoonheid: slank, blond, lang en een knap gezicht. Het enige wat afwijkt zijn haar ongeschoren benen. Dat is kennelijk zo heftig dat ze moet worden gelyncht op sociale media. Maar de Zweedse blijft er nuchter onder. In een filmpje legt ze haar keuze uit. “Vrouwelijkheid is erg cultuurgebonden. Maar ik vind dat iedereen vrouwelijk kan zijn of vrouwelijke dingen kan doen. De maatschappij is daar vaak gewoon erg bang voor.”

En op Instagram schrijft ze: “Ik ben blank, gezond, alleen het haar op mijn benen wijkt van de norm af. Sommige surfers hebben zelfs gedreigd me te verkrachten. Ik kan me niet eens inbeelden hoe het moet zijn om in een wereld te leven waarin ik al die privileges niet zou hebben. Al mijn liefde stuur ik jullie, en ik wil jullie eraan herinneren dat niet iedereen dezelfde ervaringen heeft als mens.”

Het is bizar dat het internet zich zo druk maakt om een paar harige vrouwenbenen. Het regent reacties als: “Waarom hebben jullie een blonde pruik op een yeti gezet?”, “Is dit een man ofzo?”, “Ik moet kotsen” en “Dit is walgelijk”.
Foto