Het klinkt erg onbeleefd om niet op te staan voor oudere mensen in de bus of tram, maar het is voor hun eigen bestwil. Ze moeten juist worden aangemoedigd om in beweging te blijven, vertellen experts. Opstaan voor ouderen is dus eigenlijk schadelijk voor hun gezondheid.

Professor aan Oxford Sir Muir Gray stelt dat we af moeten van het idee dat ouderen het vooral rustig aan moeten doen. “We moeten lichaamsbeweging aanmoedigen bij oude mensen en hen niet adviseren om te blijven zitten,” vertelt hij in The Sun. “Neem geen traplift, maar bevestig extra handvatten. En denk twee keer na voor je opstaat in de trein voor een ouder persoon. Staan is een hele goede oefening voor hen.”

Een gezamenlijke inspanning om ouderen aan te moedigen actief te blijven kan hen helpen om langer onafhankelijk te leven en de behoefte aan zorg verminderen, zeggen ook andere experts in The British Medical Journal. In het artikel stellen gezondheidsdeskundigen dat veroudering vaak wordt verward met verlies van fitheid. En het is juist dit gebrek aan conditie waardoor ouderen extra zorg nodig hebben.

Onderzoek wijst uit dat ouderen en mensen van middelbare leeftijd door lichaamsbeweging weer tien jaar jonger kunnen worden als het gaat om hun lichamelijke fitheid. Daarnaast tonen studies aan dat fit blijven ook de cognitieve vaardigheden verbetert en de kans op dementie vermindert. Het heersende idee dat sporten iets is voor jonge mensen moet worden herzien, schrijven de onderzoekers.