Meerdere studies hebben aangetoond dat getrouwd zijn, enkele gezondheidsvoordelen met zich meebrengt. Volgens een recente studie van het Max Planck Instituut en de Universiteit van Basel wegen ze echter ook een paar kilootjes meer.

Hiervoor analyseerden wetenschappers de gegevens van ruim tien duizend mensen uit negen verschillende Europese landen (waaronder Nederland). Hierbij hebben de onderzoekers rekening gehouden met de leeftijd, nationaliteit en socio-economische status van de onderzoekspopulatie. Hoewel getrouwde mensen beter op hun voeding letten, sporten ze minder en wegen ze meer.

Een Body-Mass Index (BMI) tussen de 18,5 en 25 wordt door de Wereldgezondheidsorganisatie gezien als normaal. Bij een BMI tussen de 25 en 30 wordt je gezien als ‘iets te zwaar’. Boven de 30 is er sprake van ernstig overgewicht of obesitas. Single mannen en vrouwen hebben een gemiddelde BMI van 25,7 en 25,1. Hier tegenover staan de getrouwde mannen en vrouwen met 26,3 en 25,6. Dit lijken minimale verschillen te zijn, maar uitgedrukt in kilo’s komt dit neer op een verschil van ongeveer twee kilo.

Volgens onderzoeker Jutta Mata toont dit onderzoek aan dat getrouwde koppels niet op alle gebieden gezonder uit de bus komen. Ze eten wellicht gezonder dan single mannen of vrouwen, maar sporten minder.