In oktober ontstond ophef over een onbekend, naaldvormig object uit een ander sterrenstelsel dat met een gigantische snelheid de Aarde passeerde. Nu weten wetenschappers iets meer van Oumuamua, zoals het gesteente heet. Het is waarschijnlijk omringd met een organische laag, die het ijzige binnenste beschermt.

Het zou kunnen verklaren waarom “Oumuamua niet de activiteit vertoonde die we van een interstellair object zouden verwachten, toen hij begin september in de buurt van onze zon kwam”, zo klinkt het in Nature Astronomy.

Normaal gesproken vliegen er door de ruimte voornamelijk kometen, die doordat ze voor een groot deel uit ijs bestaan, een ‘staartje’ krijgen als ze de zon naderen. Dat komt doordat het ijs verdampt en stof meevoert. Maar Oumuamua had dat staartje niet toen hij de zon passeerde. Dat zou dus komen doordat het object een mantel heeft van een halve meter dik, waardoor het ijs behouden bleef.

Die laag zou zijn ontstaan doordat het object aan grote hoeveelheden kosmische straling is blootgesteld, wat gebeurt als het al heel lang op grote snelheid door de ruimte raast. De structuur van het ijs is daardoor veranderd, waardoor zich een isolerende mantel heeft gevormd.

Het is voor het eerst dat wetenschappers een rotsblok hebben ontdekt uit een ander sterrenstelsel. Het bewoog zich vermoedelijk al honderden miljoenen jaren door de ruimte. Oumuamua is rood, heeft de vorm van een sigaar en is ongeveer 400 meter lang. Het object heeft, vooral vanwege de vorm, de theorieën over buitenaards leven weer aangewakkerd. Maar tot nu toe zijn er geen signalen dat het ding afkomstig is van aliens.
Foto