Een zwaan die zes weken geleden met een gebroken hart terug naar Groot-Brittannië vloog, kan zijn geluk niet op: hij heeft gisteren zijn partner, moeder van zijn 29 zwanenjongen, weer teruggevonden.
De twee vlogen elkaar bijna in de vleugels toen ze elkaar na zes lange weken weer zagen. Zwanenstel Croupier (26) en zijn even oude Dealer waren elkaar tijdens een lange vliegtocht van ruim 4.000 kilometer tot groot verdriet uit het oog verloren. Maar gisteren kwam het vermoeide vrouwtje alsnog thuis. De twee zwommen direct naar elkaar toe en zijn niet meer bij elkaar weg te slaan.
Dierenexperts die het paartje al jaren volgen, maakten zich de afgelopen weken grote zorgen over de eenzame Croupier die zonder de liefde van zijn leven solo door het natuurgebied van Slimbridge Wildfowl and Wetlands Trust doolde. De watervogels zijn al negentien jaar samen en horen bij een groep zwanen die al decennia samen optrekken.
Het angstige vermoeden leefde dat Dealer was neergeschoten of vergiftigd op haar reis terug uit Rusland. Het zou niet voor het eerst zijn: Het aantal Bewick zwanen - een kleiner soort zwaan - daalt al jaren omdat er op de dieren gejaagd wordt en hun natuurlijke habitat steeds kleiner wordt.
Zwanenexpert Julia Newth is verheugd: ,,Gedurende de negentien jaar dat deze twee samen leefden, hebben ze maar liefst 29 jonkies ter wereld gebracht en laten opgroeien.'' En dat is een opmerkelijk hoog aantal. De zwanensoort broedt jaarlijks gemiddeld vijf eieren in het arctische gebied, maar meestal halen maar twee kuikens de eindstreep. Die vliegen mee naar West-Europa om te overwinteren.
,,De zwanenjongen leren tijdens die lange reis de complete route door hun ouders te volgen en vaak zien we nieuwe generaties van dezelfde familie op ons zwanenmeer in Glousterchire'', aldus Newth. ,,Er zijn niet veel gezinnen waar loyaliteit en liefde zo wordt tentoongespreid als bij deze zwanen. We hopen dat ze nog vaak terugkomen.''
De grootouders van Croupier, Nijinsky en Caroline, waren de eerste uit de familielijn die gevolgd werden door natuurbeheerders. Hun bloedlijn wordt liefkozend de 'Gokkers Dynastie' genoemd.
Foto@stora: Dat vond ik een intrigerende opmerking, (oneven aantal kuikens). Dus heb ik ook het internet afgestruind, op zoek naar iets dat jouw claim ondersteunt of naar het rijk der fabelen verwijst.
Ik kon evenwel niets vinden dat jouw bewering staaft, en ik heb echt gezocht
Dit is wat ik o.a. vond:
"How many eggs usually hatch out and how many of the cygnets usually survive to adulthood?
Swans hatch up to 10 eggs at a time with the expectation of losing several of them. It is not uncommon for all the cygnets to be lost to predators, nor is it uncommon for most of them to survive – it all depends on the location and the natural protection afforded them. As the parents grow older they learn from the experience of previous years."Geen woord over het expres doden van een kuiken om het aantal oneven te maken/houden.
Zou ook bijzonder onlogisch zijn beste vriend: Veronderstel dat een koppel Zwanen 8 kuikens krijgen, maar door de door jou genoemde 'regel' doden de ouders één kuiken, het moet immers oneven zijn..
Dan wordt een kuiken door een Snoek opgevreten, er zijn er nog zes nu. Verdomme, moeten ze wéér een kuiken doden om het aantal oneven te houden!
Nee, er zit absoluut geen enkele logica in, wetende dat Zwanen broedzorg hebben en des duivels worden als hun kuikens bedreigt worden..
Ik ga er dan ook vanuit dat jouw observaties op puur toeval berusten en dat Zwanen geen kuiken doden om op een ongelijk aantal uit te komen...
En zo komen broodje aap verhalen ter wereld
@stora: Hahaa..
Ook daar klopt geen donder van
Vogels vliegen in een V-formatie omdat dit energiebesparend vliegen is..
De V-formatie is een vliegpatroon van vogels of vliegtuigen waarbij een op kop vliegt en de anderen in twee schuine lijnen erachter. Ganzen en andere vogels zoals Pelikanen e.v.a. vliegen tijdens de vogeltrek in V-formatie omdat het energie bespaart ten opzichte van het achter elkaar vliegen.
De tipwervelingen van de vogels, die weerstand vormen, worden deels onderdrukt doordat er een andere vogel naast vliegt, de formatie kan beschouwd worden als één groot vliegtuig i.p.v. verscheidene kleinere. Overigens hebben de voorste vogels het minste te doen. De lift veroorzaakt door de formatie geeft een onderdruk boven de vogels.
Deze onderdruk zuigt de lucht voor de formatie naar boven. De voorste vogels ondervinden dus een opwaartse luchtstroom. Tijdens het vliegen wisselen de vogels elkaar af, om iedereen wat rust te gunnen.
Zo steek je nog eens wat op
@venzje:
Quote:
..En de kans dat in het koude jaargetijde de vorst niet ver weg is, is statistisch aanzienlijk groter dan in de zomer...
Oftewel, zo mijn betovergrootvader placht te zeggen: "Een stilstaande klok heeft ook twee keer per dag gelijk"
Nog 's even wat, dit bedacht ik me zonet terwijl ik de broodjes was uitrijden:
Als Zwanen even nummers doden omdat ze om wat voor bizarre reden dan ook een ongelijk aantal kuikens willen hebben dan impliceert dit dat ze kunnen tellen!!
Een of twee kuikens kan ik me nog wel wat bij voorstellen, maar als ze een nest van tien kuikens hebben, wat dan? Dan moeten ze wel kunnen tellen, minstens tot tien.. En daar geloof ik niet in
aan.