Seks in ruil voor een lagere huur of wekelijks een 'nummertje maken' om gratis te wonen? In het Verenigd Koninkrijk lijkt het fenomeen aan een stevige opmars bezig. Op internet zijn genoeg voorbeelden te vinden van dubieuze voorstellen. Een journaliste van ITV Wales News nam de proef op de som en sprak undercover af met een van de malafide huisbazen.

De man vroeg 650 pond (740 euro) per maand voor zijn appartement in Wales. Maar minder was ook mogelijk, hij stond immers open voor 'alternatieve betalingswijzen'.

Sin Thomas filmde de ontmoeting stiekem met een verborgen camera. En jawel, de aap kwam bijzonder snel uit de mouw. ,,Ik wil niets voorstellen dat je in verlegenheid zou brengen, maar ik wil je wel helpen. Heb je al ooit van een 'friends with benefits'-regeling gehoord?", klonk het. ,,Ik zou n keer per week met je willen vrijen. Als je daarmee akkoord gaat, laat ik het huurbedrag volledig vallen."

Toen de huisbaas het caf verlaten had, ging een andere journalist de confrontatie met hem aan. ,,Klopt het dat je haar een woning aangeboden hebt in ruil voor seks?", vroeg hij. ,,Weet je dat dat verboden is?" Maar de man hield de lippen stijf op elkaar.

Niet lang daarna stuurde hij wel een mail waarin hij door het stof kroop. ,,Ik had mijn instinct moeten vertrouwen, dan zou ik hier nooit aan begonnen zijn. Ik ben een idioot, dit gaat alles kapotmaken. Ik beloof dat ik dit nooit meer zal doen, mijn ogen zijn opengegaan. Ik schaam me dood. Schilder me alstublieft niet af als een monster."

Uit een enqute van het Britse onderzoeksbureau YouGov onder vierduizend huurders blijkt dat zulke praktijken wel vaker voorkomen. Drie procent van de vrouwen n de mannen bleek de afgelopen vijf jaar al eens zo'n voorstel gekregen te hebben. ,,Ik mocht het appartement gratis hebben als ik op seksueel vlak heel ver met hem zou gaan", liet een vrouw weten. ,,De huisbaas kwam elke avond in mijn slaapkamer zitten en weigerde weg te gaan", getuigde iemand anders. Of nog erger: ,,Ik werd dertien jaar geleden op straat gezet omdat ik niet meer kon betalen en zijn voorstel tot seks weigerde."