Een vrouw uit Nijmegen gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter dat ze geen pasfoto op haar rijbewijs mag met een vergiet op haar hoofd. Ze laat weten dat de zaak 29 mei dient bij het gerechtshof in Den Haag.

De Nijmeegse, lid van de Kerk van het Vliegend Spaghetti Monster, spande een rechtszaak aan omdat de gemeente Nijmegen haar geen rijbewijs wil geven. Ze leverde een pasfoto aan waarop ze haar hoofd heeft bedekt met een vergiet. Volgens de gemeente voldoet die foto niet aan de wet.

Daarop stapte ze naar de rechtbank. Nu ze geen rijbewijs heeft, kan de Nijmeegse lastiger colleges volgen, haar sociale contacten lastiger onderhouden en kan ze minder vaak naar religieuze bijeenkomsten. Volgens haar is er daarom sprake van spoedeisend belang. Maar de rechtbank in Arnhem vindt dat onvoldoende aangetoond.

De Nijmeegse vindt het erg jammer dat ze weer naar de rechter moet stappen. 'Vanuit ons geloof is iedereen gelijk en op deze manier worden we niet gelijk behandeld', legt ze uit.

Ze vindt het onbegrijpelijk dat een rechter kan bepalen wat je gelooft en niet gelooft. 'Een rechter kan dat niet bepalen', zegt ze tegen Omroep Gelderland.

Volgens de gemeente Nijmegen is het pastafarianisme geen officieel geloof en is er geen reden om voor de vrouw een uitzondering te maken. Opvallend genoeg heeft ze op haar ov-chipkaart en haar studentenkaart van de Radboud Universiteit wel een pasfoto waarop ze een vergiet draagt.

Leden van de Kerk van het Vliegend Spaghetti Monster - pastafarians genoemd - beschouwen het vergiet als hun religieus hoofddeksel, zoals joden een keppeltje dragen en moslims een hoofddoek.
Foto