De hond van het beeld ‘Man met Hondenkar’ komt terug in Oude Pekela. Vorig jaar werd het bronzen beest gestolen met het oogmerk het materiaal te verkopen.

Het beeld staat op de hoek van de Raadhuislaan en de Feiko Clockstraat. De hond werd bij de voetjes afgezaagd. Dankzij alerte Pekelders kon de hond weer worden opgespoord.
Betrapt met de slijptol

Oplettende buurtbewoners werden vorig jaar gealarmeerd door het geluid van een slijptol. Zij ontdekten dat ergens in een achtertuin het beeld van de hond werd gesloopt en waarschuwden de politie. De dief smeet de brokstukken van de hond daarop in zijn tuinvijver. Bij het leegpompen van de vijver kwam het vernielde kunstwerk alsnog boven water.

Beeldend kunstenaar Hans Mes is blij dat het beeld teruggevonden werd. ,,Ik had er een jaar aan gewerkt, heb hem zelf gegoten. Ik had geen mal die ik naar de gieterij heb gestuurd. Het beeld is ook nog eens naar mijn eigen hond gemodelleerd. Het is een deel van mij.”

Mes maakte het beeld in 1984 als onderdeel van een serie beelden van oude ambachten. Naast de ‘Man met Hondenkar’ zijn ook de ‘Kiepkerel’ op het Raadhuisplein en de ‘Scheepjagers’ in de Feiko Clockstraat van zijn hand.
Beeld weer compleet

Intussen is het bronzen beeld door de Stad-Groninger kunstenaar gerepareerd. ,,Met pinnen en lijmen heb ik de brokstukken weer aan elkaar gezet. Dat heb ik op zo’n manier gedaan dat het niet meer te zien is dat hij vernield is geweest.”

De stangen van de hondenkar waren reeds verkocht. Mes: ,,Dat heb ik op een goedkopere manier opgelost. Brons is duur en Pekela is bepaald niet de rijkste gemeente van het land. Ik heb stalen stangen genomen die een bronskleur hebben gekregen zodat je het verschil niet ziet.”

Het beeld staat momenteel opgeslagen in een loods van de gemeente, te wachten op terugplaatsing. ,,Dat gebeurt nadat de herstructurering van het centrum is afgerond”, vertelt Mes. ,,Wanneer het precies terugkeert en op welke plek weet ik nog niet precies.”

Omdat bronzen beelden zo gewild zijn bij dieven heeft de gemeente Pekela vorig jaar besloten de kunstwerken te chippen. ,,Een goed idee”, vindt Hans Mes.
Foto