Twee jaar geleden brak de stier op het Beursplein zijn poot tijdens de herinrichting. Dat moest gerepareerd worden en dat duurde nog best lang. Vandaag kwam het grote bronzen beeld tot genoegen van de effectenhandelaren weer terug voor de deur van de beurs. Voor sommigen met een bijzondere reden: "Het brengt geluk als je zijn ballen aantikt."

"We zijn ontzettend blij dat hij er is", zegt Marianne Aalders van Euronext. "De stier is in 2012 in het geheim bij ons voor de deur van de Amsterdamse beurs gelegd. Eigenlijk hebben we de stier van het begin af aan omarmd. We zijn er hartstikke trots op dat hij hier in Amsterdam staat en ook voor de New York stock exchange. Toch twee bijzondere plekken", vertelt de communicatiemanager.

Het bronzen beeld van 2,5 ton kon niet zo maar in één keer op het plein worden geplaatst. "Het kunstwerk kan je niet zo maar koud op de straat zetten, je moet verbinding maken in de grond", zegt een medewerker die het beeld plaatst. "Er komen straks draadeindes onder de poten en daarmee verankeren we hem in de grond".

Sommige mensen waren om een wel heel bijzondere reden blij dat de stier terug is. "Toen hij in 2012 geplaatst werd stond er in een artikel dat het een gewoonte was dat mensen hem onder zijn ballen aantikte en dat het financieel geluk zou brengen", zegt een man die naar de plaatsing van het beeld staat te kijken. "Ik ga wachten tot hij staat en dan ga ik hem even aantikken, voor de mazzel".