De aanhoudende droogte heeft in Ierland voor in ieder geval één verrassend bijeffect gezorgd. In een boerenveld werden sporen zichtbaar van een duizenden jaren oude 'henge'.
Toen amateurfotograaf en archeoloog Anthony Murphy zijn drone opliet boven het veld maakte hij de foto's van zijn leven. Hij had het gebied al vaker vanuit de lucht gefotografeerd, maar iets bijzonders was er nooit te zien. Dit keer wel.
Helemaal onverwacht kwam de vondst overigens niet. De henge, een cirkelvormig monument uit de kopertijd zoals ook het wereldberoemde stonehenge er één is, ligt midden in een archeologisch attractie, met enkele grafheuvels en andere henges.
Murphy had al jaren sterke vermoedens dat er meer te vinden moest zijn, maar elke keer als hij zijn drone opliet zag hij niks.
Zo ligt de akker erbij op Google Maps: Foto
Ook op het moment van deze luchtfoto is de akker net gemaaid, maar er is niets bijzonders te zien
Maar nu ook Ierland al wekenlang wordt geteisterd door een ongekende droogte, probeerde hij het nog eens. Het veld was gemaaid en de grond was daardoor wekenlang blootgesteld aan krachtige zonneschijn, dat zou meer geheimen van het landschap kunnen blootleggen, redeneerde Murphy.
Archeologen leggen aan de New York Times uit waarom: de bouwwerken uit de kopertijd waren van hout en ook al zijn de houtresten al lang weggerot, de grond blijft daardoor iets anders van samenstelling. In dit geval betekent dat, dat die stukken aarde net iets beter vocht kunnen vasthouden en daardoor dus langzamer uitdrogen.
Hier was dat verschil zo minimaal dat er 40 dagen zonder regen voor nodig waren om de grond zijn geheimen te laten blootgeven.
Waarvoor de henges in de oudheid gebruikt werden is niet zeker. Algemeen wordt gedacht dat ze een religieuze functie vervulden, maar het is niet duidelijk welke. Ze komen uit de periode tussen 11.000 tot 2500 voor Christus.
De meeste zijn gevonden in Groot-Brittannië, waarvan Stonehenge veruit de bekendste is. Deze nieuwe vondst in Ierland wordt geschat op 5000 jaar oud.
Foto