Toen agenten maandagmiddag in Amsterdam-West ontdekten dat een van hun dienstfietsen was gestolen aarzelden ze geen moment. Ze verspreidden meteen een oproep via Burgernet, waarmee normaal gesproken de hulp van het publiek wordt ingeroepen bij vermiste personen en verdachte situaties.

Volgens de politie waren twee lichtgetinte jongens van een jaar of 16 er met de fiets vandoor gegaan. Dat bleek inderdaad zo te zijn, want al snel kwam de politie hen op het spoor. Ze werden om de hoek van de Karel Doormanlaan met de fiets aan de hand opgevangen.

De buurtrechercheur heeft de twee jongens vermanend toegesproken en het daar verder bij gelaten. Het is onduidelijk of tips van buurtgenoten op Burgernet hebben bijgedragen aan de opsporing van de fiets.

Gevraagd naar de reden van het gebruik van Burgernet voor een op het oog relatief licht vergrijp als de diefstal van een dienstfiets, gaf een woordvoerder van de Amsterdamse politie toe dat de reactie van haar collega's misschien wat overdreven was. "Maar ik ken de exacte toedracht niet."