Een dagelijkse, heerlijk warme douche voelt misschien als pure verwennerij. Maar er is reden om terughoudend te zijn met water en doucheschuim. Op de lange termijn kan je lichaam er namelijk van te lijden hebben.

Weinig dingen zijn zo lekker als onder de douche vandaan stappen met naar viooltjes ruikend haar en frisgewassen oksels.

Er is echter reden om de hoeveelheid H2O op je ledematen te beperken. Dat is in elk geval de mening van verschillende onderzoekers en huidspecialisten.

Paradoxaal genoeg kan veel douchen onze natuurlijke weerstand tegen bacteriën en infecties namelijk verzwakken.

Groter risico op infecties
Dat verklaart onder andere Elaine Larson, hoogleraar infectieziekten aan de Columbia University School of Nursing.

Uit haar eigen onderzoek blijkt dat de doucheproducten die veel mensen gebruiken, voor de bescherming tegen infecties niet beter werken dan een ouderwets stuk zeep.

Volgens Larson kan de dagelijkse douchebeurt het risico op infecties zelfs verhogen, omdat de huid uitdroogt, waardoor minuscule openingen ontstaan waar bacteriën die infecties bevorderen doorheen kunnen glippen.

Hetzelfde zegt C. Brandon Mitchell, universitair docent dermatologie aan de George Washington University.

Hij legt uit dat vaak douchen de natuurlijke oliën van je huid verwijdert en dat zelfs de bacteriepopulatie van je huid, die het immuunsysteem ondersteunt, wordt verstoord.

Als het puur om je gezondheid ging en niet om je geur, zou één á twee keer per week douchen volgens hem genoeg zijn.

"Je lichaam is van nature een geoliede machine. Elke dag douchen is niet nodig", zegt hij op Time.com.