We mogen best wat smeriger zijn met z'n allen. Het is echt niet nodig om dagelijks schoon ondergoed aan te trekken. Dat bepleit Geert Claeys, professor Bacteriologie aan de UGent (België).
Uit een groot onderzoek naar persoonlijke hygiëne blijkt dat mensen tegenwoordig veel te netjes zijn. Per dag spenderen onze Zuiderburen gemiddeld 28 minuten in de badkamer. En één op de drie gaat dagelijks in bad of onder de douche. 'Onze maatschappij hecht soms te veel belang aan lekkere geurtjes, wassen en schrobben. Dagelijks proper ondergoed aantrekken is niet nodig,' aldus Claeys.
Uit het onderzoek onder 3000 Vlamingen blijkt dat 94% van de ondervraagden vindt dat ze naar rozengeur ruiken. 83% trekt dagelijks een schone onderbroek aan en 70% van de Belgen pakt iedere ochtend nieuwe sokken uit de kast. De professor is geen voorstander van de ultraschone levenswijze. 'Veel baden en douchen of zelfs om de twee dagen je haar wassen kan op termijn meer kwaad dan goed doen. Je lichaam produceert natuurlijke beschermingsstoffen. Door die altijd weg te schrobben, heb je meer kans op problemen zoals uitdroging of beschadiging.'
Wetenschappelijk advies dus: meerdere dagen met dezelfde onderbroek doen, geen schone sokken aantrekken en laat de badkamer maar eens een dagje dicht. Dan worden we allemaal honderd jaar.