Het is al enige tijd een probleem: met name jonge hoogopgeleiden zien allerlei duisters in vaccinaties. Daarvoor voeren ze vage internetbronnen aan, die geen enkele wetenschappelijke grondslag hebben. De wetenschap heeft daar nu helemaal genoeg van en komt met een zogenoemde perspectiefkaart.

Daarop is online in één oogopslag te zien wie welke bewering doet en welke bronnen worden aangevoerd. "Veel berichten tegen vaccineren zijn terug te brengen op een enkele bron. Bovendien worden redenaties omgekeerd, zodat het de bronnen uitkomt. Zo gaat het verhaal dat er in Amerika nul mensen zijn gestorven aan mazelen en dat die gegevens afkomstig zijn van een belangrijk gezondheidsinstituut. Weggelaten is dat dat juist komt door de vaccinatie," aldus hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, Piek Vossen, tegen het AD.

Heel hardnekkig is het idee dat je van vaccinaties autistisch kunt worden. Die bewering komt voort uit een twintig jaar oude studie onder twaalf kinderen, die door wetenschappers compleet onderuit is gehaald. Toch blijven talloze mama-blogjes en zelfbenoemde opvoedingsgoeroes online schrijven dat dat echt zo is. Als je weet waar zij hun info vandaan halen, ben je er beter tegen bestand en laat je je niet meer voor de gek houden, is de gedachte.

De vaccinatiegraad is de afgelopen jaren onder de cruciale 95 procent gezakt. Voor de nationale veiligheid is het dus van groot belang dat ouders hun kinderen laten inenten. Ook de overheid begint daarom met een campagne.