De drie Duitse urnen die de afgelopen dagen zijn aangespoeld op de stranden van Noordwijk en Katwijk zijn afgelopen vrijdag overboord geslagen van een schip. Aan boord van de boot waren nog veel meer urnen, de as moest worden uitgestrooid in de Noordzee. ,,Er is een doos met urnen gaan schuiven en zo zijn ze in het water terecht gekomen. Een ongelukje.”

De afgelopen dagen ontstond een mysterie, toen op de stranden bij Katwijk en Noordwijk drie gesloten, met as gevulde urnen aanspoelden. Ze werden gevonden door voorbijgangers of jutters die niet goed wisten wat ze met de dingen aanmoesten. ,,Echt bizar", zei aan van de vinders. Op de urnen stonden de gegevens van overleden Duitse personen, een code verwees naar een Duits crematorium.

Toch maakten sommige vinders de urnen wel open, omdat ze er rekening mee hielden dat de vazen werden gebruikt voor de smokkel van drugs. Dat bleek niet het geval. Er zat daadwerkelijk as in de grafkruiken. Een van de urnen werd uitgespoeld in zee. Telefoontjes naar het betrokken crematorium werden niet beantwoord.

Vanmiddag werd het mysterie opgelost. ,,Onze medewerkers waren bezig de inhoud van heel veel urnen over de Noordzee uit te strooien. Een doos is toen gaan schuiven, waardoor de urnen ongeopend in het water terecht zijn gekomen", zegt een woordvoerder van Trip Scheepvaart in Scheveningen, dat gespecialiseerd is in dergelijke verstrooiingstochten. ,,De bemanning kon de urnen niet meer vinden in zee. Maar ze hebben dat niet aan ons doorgegeven, dat mag natuurlijk niet gebeuren.”

Trip Scheepvaart houdt al sinds 1962 van dergelijke tochten. Tijdens de trip van vrijdag zou de as van veel Duitse overledenen worden verstrooid. ,,Toen we erachter kwamen dat het mis was gegaan, hebben we gelijk het crematorium gebeld, zodat zij dat aan de nabestaanden konden vertellen.”

Volgens de bemanning zaten er in de doos die overboord sloeg ‘drie of vier urnen'. Drie zijn er inmiddels weer teruggevonden. ,,Een daarvan is inmiddels weer bij ons bezorgd en die hebben we alsnog uitgestrooid over zee. Zodra we de andere hebben, doen we dat daar ook mee.”
Foto