In hun eieren zitten menselijke eiwitten die gebruikt kunnen worden om medicijnen te maken.
Er zijn verschillende medicijnen die menselijke eiwitten bevatten. Dergelijke medicatie wordt onder meer ingezet in de strijd tegen kanker. Maar het produceren van de benodigde eiwitten is op dit moment behoorlijk lastig en prijzig. Reden genoeg voor onderzoekers van het Roslin Institute, onderdeel van de University of Edinburgh, om te onderzoeken of het misschien anders kan. En zij hebben een veelbelovende en relatief goedkope manier gevonden om deze menselijke eiwitten vrij gemakkelijk op grote schaal te verkrijgen.
De onderzoekers pasten het genoom van kippen aan, waardoor zij eieren leggen die menselijke eiwitten bevatten. Wat men eigenlijk doet, is de zogenoemde ‘therapeutische eiwitten’ in het DNA van de kip brengen, waarna de kip menselijke eiwitten voortbrengt als onderdeel van het eiwit in haar eieren.
De onderzoekers hebben tot op heden geëxperimenteerd met twee menselijke eiwitten met ‘therapeutisch potentieel’, te weten: IFNalpha2a en macrophage-CSF. Het eerstgenoemde eiwit heeft krachtige anti-virale effecten en kan ook ingezet worden tegen kanker. Macrophage-CSF stimuleert beschadigde weefsels om zichzelf te repareren. Drie eieren van genetisch gemodificeerde kippen bleken al voldoende van deze menselijke eiwitten te herbergen om een op deze eiwitten gebaseerd medicijn te vervaardigen. Rekening houdend met het feit dat kippen tot wel 300 eieren per jaar kunnen leggen, denken de onderzoekers dan ook dat deze aanpak veel kosteneffectiever is dan bestaande methoden om deze eiwitten te produceren.
Bovendien wijst onderzoek uit dat medicijnen gemaakt van door kippen geproduceerde menselijke eiwitten net zo goed werken als medicijnen met menselijke eiwitten die op de traditionele manier zijn verkregen. Ook heeft de genetische modificatie geen impact op de kippen zelf of hun eiproductie.
“We produceren nog geen medicatie voor mensen, maar dit onderzoek toont aan dat kippen commercieel gezien heel geschikt zijn voor het produceren van eiwitten die gebruikt kunnen worden voor medicatie en andere toepassingen binnen de biotechnologie,” aldus onderzoeker Helen Sang. Het volledige onderzoek is terug te vinden in het blad BMC Biotechnology.
Foto