Ambtenaren van de gemeente Den Haag hebben geblunderd door per ongeluk 2,5 miljoen euro over te maken naar daklozen, verslaafden en criminelen. De gemeente maakte een bedrag over dat honderd keer zo hoog was als de bedoeling.

Dat meldt De Telegraaf. De mensen die het geld kregen, hadden meegedaan aan een proefplaatsing bij een werkgever. Ze zouden daarvoor een premie krijgen. Maar ambtenaren van de gemeente maakten dat bedrag per ongeluk honderd keer hoger.

Volgens de krant zijn er bedragen overgemaakt van 30.000 tot 150.000 euro per persoon. De gemeente probeert het geld terug te halen bij verschillende banken, maar dat zou niet overal lukken.

De foute overboeking zou naar zeventig mensen zijn gedaan. Het gaat volgens De Telegraaf om mensen die dakloos zijn, maar ook mensen die verslaafd zijn aan gokken of drugs en mensen met een criminele achtergrond.

Een woordvoerder van Den Haag zegt de gang van zaken te betreuren. "We hebben direct actie ondernomen om de bedragen terug te vorderen. Degenen aan wie de foutieve betalingen zijn verricht, zijn inmiddels benaderd."

De fout is opvallend, omdat het uitkeren van hoge bedragen door meerdere ambtenaren moet worden goedgekeurd. Voor bedragen boven de 50.000 euro zou ook de directie van de financiƫle afdeling moeten tekenen.

De gemeente zegt te onderzoeken hoe de fout heeft kunnen gebeuren. Het is ook nog onduidelijk hoe hoog het bedrag is dat niet teruggehaald kan worden.