Een internationale bende heeft jarenlang miljoenen euro’s verdiend door een goedkoop mengsel te verkopen als veel duurdere olijfolie. De oplichters gebruikten daar onder andere goedkope zonnebloemolie voor. Naar schatting streken ze daar jaarlijks 8 miljoen euro mee op.

Zonnebloemolie van een euro per liter, sojaolie, chlorofyl en bètacaroteen. Meer hadden de criminelen uit onder andere Duitsland en Italië niet nodig om hun handeltje in namaakolie winstgevend te maken. Met de ingrediënten konden ze de kleur van dure olijfolie nabootsen om zo de kopers op te lichten. Het mengsel werd vervolgens voor 5 à 10 euro verkocht.

In maart kwam de Europese opsporingsdienst Europol samen met lokale autoriteiten de misdaadorganisatie op het spoor. De criminelen fabriceerde het goedje in onhygiënische omstandigheden om het dan met vrachtwagens naar Duitsland te vervoeren.

Naar schatting leverde de illegale praktijk jaarlijks 8 miljoen euro winst op. In Duitsland en Italië arresteerde de politie twintig verdachten. Bij enkele huiszoekingen nam Europol ook 150.000 liter van de namaakolie in beslag.