Kinderen, althans dat van mij, zijn een heuse toevoeging aan het leven. Toch kleven er enkele nadelen aan. Eenmaal ze naar de peuteropvang of de basisschool gaan, dan brengen ze ook een bak ziektes en andere invloeden van buitenaf mee naar binnen. Zo wordt op het schooltje van mijn dochtertje momenteel gewaarschuwd voor hoofdluis. Om de zoveel tijd is het prijs en dan is er weer een collectieve behandeling nodig om de beestjes uit te roeien. Algemeen gezien geschiedt de bestrijding op twee uiteenlopende manieren: chemisch of natuurlijk.
Het spreekt vanzelf dat de chemische variant ons minder aantrekt. Om te beginnen werkt het minder lang dan natuurlijke bestrijdingsmethodes, twee uur in plaats van zeven, en daarnaast stinkt het bijtende goedje ook nog eens. Nergens voor nodig, aangezien bijna iedereen al natuurlijke bestrijdingsmiddelen in de kast of koelkast heeft staan. Met mayonaise, azijn, boter en citroen of olijfolie krijgt u het ongedierte minstens even makkelijk weg. Afhankelijk van uw culinaire keuze moet u het product een bepaalde tijd in het haar smeren, uitspoelen, uitkammen en klaar. In het geval van mayonaise loopt u een uurtje rond met mayonaise op het hoofd, maar daarna zouden de beestjes gestikt moeten zijn.
Wees overigens niet bang dat de luizen wegvluchten en op kleren of beddegoed gaan springen. Luizen overleven daarvoor niet lang genoeg. Als uw kind thuis komt met luizen, dan is behandelen van het hoofd voldoende en is het niet nodig om de volledige kledingkast in de wasmachine te gooien.