Quote me-elanor:
ik ben het helemaal met je eens dat het sukkels zijn... maar ik vind niet dat je ze moffen moet noemen. de nieuwste generatie Duitsers hebben helemaal niets met de oorlog te maken gehad. laat ze er dan ook buiten.
Comment Anacho:Je hebt groot gelijk, ik heb het dan ook verandert.
Mof heeft niets met de 2e wereldoorlog te maken - ik zou het op prijs stellen dat je wanneer je iemand censureerd eerst weet waar je het over hebt Mof is net zo fout (of goed) als kaaskop of yankee - een niet al te vleiende term voor onze oosterburen. Sterker nog, naar alle waarschijnlijkheid is het zelfs een Duits woord van oorsprong.
Quote:
Vaak wordt gedacht dat dit soort terminologie terug te voeren is op de Tweede Wereldoorlog. Maar veel scheldnamen zijn al ouder. Want de bijnaam mof werd al in de zestiende eeuw gebruikt, het komt van Muff, nog steeds een Duits woord voor een chagrijnig persoon.
Mogelijk is het ook verwant met het Middelnederlandse woord ‘moffelen’, ‘een grote mond opzetten’, waarschijnlijk een letterlijke vertaling van het woord ‘Germaan’. ‘De oorsprong daarvan ligt vermoedelijk in het Oud-Ierse gairm of het Welsh garm dat schreeuwen of roepen betekent. 'Germaan” betekent dus schreeuwer.’
Vooral in de Gouden Eeuw werd er veel gescholden, Duitse gastarbeiders voorzagen toen in de vraag naar goedkope arbeid. Uit die tijd is een aantal “moffenkluchten” overgebleven, waarin de Duitsers als onbeschaafde wezens werden neergezet. De term 'mof' kreeg in het westen van Nederland al snel een bredere betekenis. Iedereen die 'voorbij Zwolle' woont, werd 'mof' genoemd. De Tweede Wereldoorlog heeft de betekenis van het woord 'mof' weer aangescherpt.