Als een vrouw slecht gehumeurd en prikkelbaar rondloopt, hoeft dat niet altijd de schuld te zijn van de mensen rondom haar. Dat meldt de Britse krant 'Sunday Telegraph'. Ook de genen spelen daarbij volgens nieuw Amerikaans onderzoek een belangrijke rol.
Vorsers aan de universiteit van Pittsburg hebben namelijk aangetoond dat, hoewel prikkelbaarheid bij vrouwen natuurlijk vaak het gevolg is van wat er in haar leefomgeving gebeurt, ook een chemisch proces in de hersenen kan zorgen voor een slecht humeur. Variaties binnen het serotonine receptor-gen, dat invloed heeft op persoonlijkheidsstoornissen, blijken hierbij een rol te spelen.
Dat dit hormoon zowel bij mensen als bij dieren grote invloed heeft op gevoelens zoals woede was al eerder aangetoond, net als het feit dat hoe meer serotonine er vrijkomt, hoe minder agressief iemand is. Maar in Pittsburg werd, na een onderzoek bij 550 vrouwen, een duidelijke relatie vastgesteld tussen schommelingen in de aanwezigheid van één specifiek gen, het C2, en woede of irritatie.
Volgens onderzoeksleider dr. Indrani Halder, die de resultaten van zijn werk deze week voorstelt op een congres in Boedapest, kan deze ontdekking belangrijke medische consequenties hebben. "Agressie en vijandigheid zijn vaak voorbodes van hoge bloeddruk en hartziektes. De genetische aanwijzingen waarover we nu beschikken, kunnen nuttig zijn om tijdig te bepalen of een persoon kans maakt op dergelijke aandoeningen", aldus Halder.