Het Flevoziekenhuis in Almere heeft begin december een doodzieke 22-jarige vrouw de toegang geweigerd omdat ze een nikab droeg. Dat meldt het tv-programma Brandpunt+. De vrouw kon nauwelijks op haar benen staan, maar mocht van de portier pas naar de huisartsenpost toen ze haar sluier had afgedaan.

De 22-jarige vrouw was op dat moment ook een maand zwanger. Ze werd dezelfde nacht nog opgenomen in het ziekenhuis. Ze bleek een blindedarmontsteking te hebben en werd de dag erop geopereerd, stelt Brandpunt+. Na twee weken was ze volledig hersteld, maar ze is wel boos. "Mijn leven is in gevaar gebracht", zegt ze in het programma.

Het Flevoziekenhuis heeft inmiddels in een brief excuses aangeboden aan de vrouw. De portier heeft haar onterecht de toegang tot de huisartsenpost ontzegd, schrijft het ziekenhuis. In het Flevoziekenhuis zijn alle patiƫnten welkom ongeacht religie, herkomst of geaardheid, laat woordvoerder Peter Pels weten. "Acute spoedzorg wordt altijd en zonder uitzondering verleend, of er nu wel of niet sprake is van gezichtsbedekkende kleding. Slechts bij hoge uitzondering, als het invoelbaar is dat patiƫnten, bezoekers of medewerkers zich onveilig voelen, zal door een medewerker van de receptie een drager van gezichtsbedekkende kleding vriendelijk worden gewezen op de wettelijke regels."

Sinds ruim een half jaar is het verboden om gezichtsbedekkende kleding te dragen in het openbaar vervoer, overheidsgebouwen en ziekenhuizen. Op overtreding staat een boete van 150 euro, maar die is volgens Brandpunt+ nog nooit uitgedeeld.