NIEUW-VENNEP - Bij Dierenkliniek Hillegom/Nieuw-Vennep zijn meerdere katten binnengekomen die zeer waarschijnlijk hebben gelikt aan terras- of gazonreinigers. Gisteren waren dat vier en vandaag kwam er opnieuw een dier binnen, vertelt de verontruste dierenarts Bernadette van den Brink van de dierenkliniek.

"Katten hebben normaal gesproken een ruwe tong, dat komt door de weerhaakjes. Bij deze dieren is het allemaal weg. Hun tongen zijn rood en helemaal opgezet," zegt Van den Brink: "Wat het zo opvallend maakt is dat het er zo veel zijn, ineens." De beesten komen uit Hoofddorp en Heemskerk. Eén kwam schuimbekkend binnen.

Bernadette onderzocht de dieren uitvoerig maar alleen de tongen zijn beschadigd. Aan de rest van de katten was eigenlijk niks te zien. "We hebben ook gekeken of er sprake is van een virus of wat anders maar dat past niet bij het plaatje ."

Van twee katten weet ze het zeker dat er chemische reinigers zijn gebruikt, twee andere katten hadden dezelfde symptomen.

Vraag blijft hoe het mogelijk is dat in korte tijd bij haar kliniek zoveel katten zijn binnengebracht. Bernadette van den Brink denkt dat daar wel een simpele verklaring voor is te vinden: "In deze bizarre tijd en met het mooie weer zijn veel mensen aan het tuinieren geslagen."

De dierenarts heeft op Facebook een dringende oproep gedaan: stop met die chemische gazon- en terrasreinigers en gebruik alleen nog maar groene zeep! De katten vinden dat ook smerig maar ze worden er volgens Bernadette van den Brink niet ziek van als ze het oplikken.