Een katje genaamd Lee houdt de gemoederen in België sinds april bezig. Een studente bracht het dier mee vanuit Peru, maar volgens de Belgische NVWA moest het worden afgemaakt vanwege het risico op hondsdolheid. En dat leverde een storm aan kritiek op.
De studente, Selena Ali uit Stabroek, bracht de kat na een stage in Peru mee naar België. Volgens voedselwaakhond FAVV, de Belgische NVWA, had de kater het land niet in gemogen omdat Peru een risicoland voor hondsdolheid is. Het dier was wel gevaccineerd tegen rabiës, maar bracht onvoldoende tijd door in quarantaine omdat Selena vanwege de coronacrisis halsoverkop met de kat moest terugkeren naar België.
De kat terugsturen naar Peru of opnieuw in quarantaine zetten was volgens het agentschap niet mogelijk. In plaats daarvan wilde de FAVV het dier euthanaseren.
Selena weigerde het katje af te staan. Daarop stapte het FAVV naar de rechtbank, waar het een dwangsom van 5000 euro per uur eiste zolang Selena het katje niet wilde afgeven.
Selena Ali en dierenactivisten bij de rechtbank in Antwerpen. Selena Ali en dierenactivisten bij de rechtbank in Antwerpen.
Dierenactivisten en de politiek bemoeiden zich met de zaak. Ook werden er T-shirts gemaakt met de tekst 'Blijf van mijn poesje' om Selena financieel te steunen bij het betalen van een eventuele dwangsom.
Maar aan de eis van de FAVV voor een dwangsom kwam de rechtbank van Antwerpen niet tegemoet. Ook heeft het nu een streep gezet door het besluit van de voedselwaakhond om het dier af te maken. Het besluit om Lee te euthanaseren is onvoldoende gemotiveerd, staat in het vonnis.
Volgens Europese regelgeving kan pas in laatste instantie tot euthanasie van een mogelijk besmet dier worden besloten, als terugsturen of quarantaine onder officieel toezicht niet uitvoerbaar is. Experts, ook van de FAVV, zijn het erover eens dat quarantaine wel een oplossing is, aldus de rechter.
De Vlaamse minister van Dierenwelzijn, Ben Weyts, is blij met de uitspraak. "We moeten zo snel mogelijk een quarantaine-inrichting aanduiden, zodat dieren niet sterven wanneer mensen hun verplichtingen niet nakomen. Daar is en was het mij om te doen."
De FAVV moet volgens de rechtbank een nieuwe beslissing nemen. Na de uitspraak heeft de Peruaanse ambassadeur in België laten weten dat Lee welkom is in Peru en dat het dier mag terugkeren, meldt Het Nieuwsblad. Selena zal nu teruggaan naar Peru om de resterende quarantainetijd uit te zitten. Daarna zullen ze vanaf augustus terug kunnen keren in België.
“Dit is een zeer goede dag voor het dierenwelzijn”, zegt de advocaat van de studente tegen de krant. “Zodra er vluchten zijn, zal Selena met haar katje naar Peru vliegen."
Foto