Dit is eigenlijk niet raar, maar toch melden we het even. De Grammy Awards worden niet langer uitgereikt in de categorie 'urban'. De term is sinds de jaren 70 uitgegroeid tot een generaliserend overkoepelend begrip voor de muziek van zwarte artiesten. Ook in Nederland is er kritiek op bepaalde racistische woorden.

In ons land deden we al eerder afstand van woorden die kwetsend kunnen zijn. Dit jaar deed de HEMA het woord moorkop in de ban. In 2016 schrapte de overheid het woord allochtoon en sinds 2006 eten we zoenen, in plaats van dat aan de zoete lekkernij het n-woord vastzit.

"Het n-woord zul je tegenwoordig echt niet meer horen. Dat was vroeger heel normaal, maar dat is in de ban gedaan", zegt Jan Stroop, taalkundige aan de Universiteit van Amsterdam, tegen Editie NL. "Mensen willen dit soort woorden ook niet meer gebruiken, omdat ze niet politiek incorrect willen zijn.

Om ons te helpen heeft het Nationaal Museum van Wereldculturen een woordenadvieslijst opgesteld met woorden waar we terughoudend mee moeten zijn. "Het is geen lijst van woorden die je niet meer mag gebruiken. We zijn geen woordenpolitie", zegt directeur Stijn Schoonderwoerd tegen Editie NL. "Het zijn woorden die de gevoeligheid uitleggen. Daarmee kan de lezer een afweging maken of hij of zij een woord blijft gebruiken of niet."

Het museum kwam in de eigen collectie een heleboel termen tegen uit het koloniale verleden. "We twijfelden zelf of we die woorden nog wel moesten gebruiken. Toen we onze lijst maakten, merkten we dat andere sectoren uit samenleving naar de lijst vroegen. Collega's hebben daardoor, net als wij, gekozen om bepaalde woorden te herzien en te besluiten om die niet meer te gebruiken."

Taalkundige Stroop twijfelt echter of racistische woorden zullen verdwijnen. "Sommige wel, maar andere woorden komen juist weer terug. Dat komt omdat discrimineren in de mens zit. Mensen hebben de neiging om zich te onderscheiden van anderen. Daar gebruiken ze woorden voor."

Hij is dan ook sceptisch. "Voor alles kun je een ander woord verzinnen, maar soms blijft de boodschap hetzelfde."

Het Nationaal Museum van Wereldculturen vindt het belangrijk om tegen discriminatie, racisme en kwetsend taalgebruik te blijven strijden. "Er komen altijd nieuwe woorden bij. Onze lijst is nooit klaar", aldus de directeur.