AMERSFOORT - Medewerkers van sportschool Pellikaan in Amersfoort zijn opgeschrikt door een cobra. De giftige slang van zo'n 2,5 meter lag tussen wat buizen achter het gebouw.

"We kregen hier gisteren een melding van. Het bleek te gaan om een cobra", vertelt een woordvoerder van Dierenambulance Amersfoort. "We hebben hem in een bak gedaan zodat hij niet kon ontsnappen. Vervolgens hebben we Reptielenopvang Zwanenburg ingeschakeld."

Mogelijk is de slang bij iemand uit een terrarium ontsnapt. Het kan ook zijn dat de cobra is gedumpt. "Dat zou ernstig zijn, want het gaat om een giftig dier. Daarom hebben we ook contact gelegd met de politie", aldus de woordvoerder van Dierenambulance Amersfoort.

Dennis Verweij, clubmanager van Pellikaan, dacht aanvankelijk aan een geintje. "Ik werd gewaarschuwd door de technische dienst. We maken hier graag grappen met elkaar, dus ik geloofde het eerst helemaal niet. Ik zei: stuur maar een filmpje dan. En toen zag ik dat het geen gewone slang was die je in Nederland aantreft, een ringslang of zo."

Volgens Verweij is iedereen goed uit de buurt gebleven van de slang. "Ik ken dit soort dieren alleen van Dierenpark Amersfoort en ik weet wel dat ik daar niet in de buurt wil gaan staan. We stonden dus met zijn allen op kistjes en andere verhogingen." De clubmanager van Pellikaan heeft respect voor de medewerkers van Dierenambulance Amersfoort. "Je zag aan ze dat zij er ook niet meteen raad mee wisten. Het is ook geen dagelijkse kost voor ze, geen verdwaald poesje of vogeltje."

Achteraf vertelde de slangenexpert volgens Verweij dat het relatief koud is en dat een cobra dan sloom wordt. "Volgende week wordt het weer warm, het is de vraag of we hem dan te pakken hadden gekregen. Gelukkig is iedereen er goed vanaf gekomen. Bij ons gaat het de boeken in als een hilarisch verhaal."