De mysterieuze verdwijning van een groot aantal katten in het Engelse West-Sussex moet vermoedelijk worden toegeschreven aan een cobra. Trevor Gamble kwam oog in oog met de giftige slang te staan. Toen de 49-jarige man een wandeling maakt bij het Queen Victoria Hospital in East Grinstead, West Sussex, stond hij stijf van schrik toen de slang rechtop ging staan en hem sissend bedreigde. De kop van het dier kwam net iets boven zijn knieen. De man kon van schrik nauwelijks ademhalen. Het gif van een enkele beet van deze slang is voldoende om 20 mensen te doden. Het beest bevond zich slechts op een armlengte afstand, maar gelukkig zag het beest in hem geen bedreiging meer en kroop het weer weg. Toen nam Gamble snel de benen. Uit de beschrijving die hij van het dier gaf, een witte buik en verder donkergrijs, blijkt dat het een koningscobra was. Deze dieren kunnen wel ruim vijf meter lang worden, al was het exemplaar dat Gamble aantrof niet langer dan 120 cm.
De koningscobra komt uit India en Zuidoost Azie, de beet van dit dier tast het centrale zenuwstelsel aan. Het slachtoffer gaat wazig zien, wordt duizelig en voelt een intense pijn. De dood kan al binnen 30 minuten optreden.
Gamble heeft zijn ontmoeting met de cobra bij de autoriteiten gemeld, en ook een verband gelegd met het grote aantal recent verdwenen katten. Maar hij kreeg te horen dat koningscobra's alleen andere slangen, knaagdieren en vogels eten. Ook was er te weinig mankracht beschikbaar om iemand in te zetten om het dier te vangen.
Foto