Zorgverleners die aan komen vliegen om het leven van patiënten te redden. Figuurlijk gebeurt het dagelijks, maar in Groot-Brittannië hopen ze dat het zorgpersoneel ook letterlijk uit de lucht kan komen vallen. De Britten doen een test met een speciale jetsuit, waardoor zorgverleners sneller bij patiënten kunnen komen.

Het idee voor de jetsuits kwam van Andy Mawson, directeur van de ambulanceservices. Tegenover de BBC vertelt hij dat de jetsuit speciaal moet kunnen worden ingezet in gebieden waar zorgverleners met een ambulance moeilijk kunnen komen.

In de Britse heuvels is de jetsuit, die is ontwikkeld door het bedrijf Gravity Industries, de afgelopen dagen getest. De eerste resultaten zijn veelbelovend. Uitvinder Richard Browning, die zelf zijn eigen pak testte, zegt tegenover de BBC dat de jetsuit uiteindelijk het verschil kan maken tussen leven en dood.

''Met dit pak kunnen we in een moeilijk begaanbaar gebied mensen tien tot twintig keer zo snel bereiken.'' Denk aan mensen die in de heuvels of in het bos een ongeluk krijgen.

De jetsuit heeft twee vliegmotoren. Zorgverleners zouden hem moeten kunnen besturen met hun handen. In het pak zitten onder meer een standaard medische kit, sterke pijnstillers en een defibrilator.

Of dit daadwerkelijk de toekomst is, is nog lang niet duidelijk. De jetsuit is nu voor het eerst getest, maar zal nog verder ontwikkeld moeten worden voordat de politiek er een besluit over kan nemen. Foto