Tientallen scheepswrakken in de Noordoostpolder die in de jaren 40 van de vorige eeuw zijn aangemeld, zijn daarna spoorloos verdwenen. Volgens maritiem archeoloog Yftinus van Popta hebben op de aangegeven plekken vaak wel scheepswrakken gelegen.
Volgens Van Popta hadden landeigenaren in die tijd veelal geen zin in 'gedoe van archeologen'. Want archeologisch onderzoek vergt veel tijd en dat zou het klaarmaken van het land in de weg hebben gezeten. De meldingen zijn later vaak ingetrokken. Het wrak is vervolgens rigoureus door de eigenaren en arbeiders verwijderd. Archeologen vonden dus niks na een melding.
Deze zogenoemde 'spookschepen' hebben wel bestaan, aldus Van Popta. Er zijn geen sporen meer te vinden in de grond, maar die zijn er wel in de boeken. Door de archeologische gegevens te koppelen aan krantenartikelen, verslagen en andere bronnen, heeft de maritiem archeoloog de identiteit van twee 'spookschepen' achterhaald. De wrakken zouden op een akker in Rutten hebben gelegen, maar waren bij aankomst van archeologen onvindbaar.
De Drie Gebroeders
In een oude aantekening van een landarbeider vond Van Popta de naam en de gegevens van een scheepswrak: De Drie Gebroeders, met aan boord een grote hoeveelheid grind. Uit archiefonderzoek door Van Popta blijkt dat De Drie Gebroeders daadwerkelijk heeft bestaan en ook is gezonken voor de kust van Lemmer, het huidige Rutten. Dat gebeurde in 1909. Ook de omschrijving van de goederen die vervoerd zijn, komt overeen met de eerste melding die is gedaan na de vondst van het wrak.
In een krantenarchief trof Van Popta een interview aan met de schipper, Seije Geerts van Dijk. De schipper vertelde dat het schip met mooi weer vast kwam te zitten in het wrak van een schip dat eerder dat jaar was gezonken. Ook de locatie en de gegevens van dit schip, 'De Hoop', wist Van Popta boven water te krijgen.
'De Hoop' van schipper Geert Dinkla verging in een grote storm. Zijn vrouw, zes kinderen en de knecht kwamen bij de scheepsramp om het leven. Schipper Dinkla was de enige overlevende.
Tientallen schepen vermist
Volgens Van Popta zijn er nog veel van dit soort onbekende verhalen en zijn er nog tientallen 'verdwenen' wrakken in de Noordoostpolder. Daarnaast denkt de maritiem archeoloog dat in de andere delen van Flevoland 'spookschepen' zijn te vinden.