Een ongeluk in Nieuwolda, waarbij een auto door plotselinge gladheid in een sloot belandde, heeft er maandag voor gezorgd dat de maandelijkse sirenetest in Noord-Nederland niet om 12.00 uur maar enkele minuten later plaatsvond.
De Meldkamer Noord-Nederland liet op Twitter weten: ‘We waren even bezig met andere dingen’.
,,Het luchtalarm is bedoeld om mensen erop te wijzen dat er iets gevaarlijks aan de hand is”, licht woordvoerder Jacomien Pot van Meldkamer Noord-Nederland toe. ,,Die sirene wordt handmatig aangezet. Als er nu oorlog uitbreekt, zal er toch echt iemand op de knoppen moeten drukken. En omdat de sirene in zo’n geval handmatig aangezet wordt, gebeurt dat bij de test ook. Je moet immers weten of het systeem in noodsituaties goed werkt.”

Die test vindt elke eerste maandag van de maand om 12.00 uur plaats. Ditmaal lagen de prioriteiten op dat tijdstip echter elders. Pot: ,,De melding vanuit Nieuwolda kwam even voor 12.00 uur binnen. Dan zijn alle centralisten even heel druk bezig. Wat is er aan de hand? Moet er een auto heen? Is het multidisciplinair? Er moeten in korte tijd heel veel beslissingen genomen worden. En die gingen heel even voor.”

En dus klonk de sirene niet om 12.00 uur precies, maar enkele minuten later. In heel Noord-Nederland. ,,Het is één knop voor heel Noord-Nederland. Dat betekent niet dat het signaal in heel Noord-Nederland om 12.09 uur klonk. Het duurt namelijk even voordat het signaal doorkomt. Daardoor kunnen er kleine verschillen - 1, 2 of 3 minuten - zijn”, zegt Pot, om eraan toe te voegen blij te zijn dat iedereen zo bewust is van de maandelijkse sirenetest.