Dat het gekte is op de huizenmarkt komt voor niemand meer als een verrassing, maar zo nu en dan lijken verkopers het wel erg bont te maken. Wat dacht je van een kamer van 11 vierkante meter voor honderdduizend euro.
Goed gelezen: 100.000 euro. Het voordeel is wel dat je daarvoor in hartje Amsterdam woont én een eigen wasbak hebt.
Het nadeel is dat je ook wel een en ander mist, wat de meeste huizenkopers wel hebben. Denk aan een eigen toilet, een keuken en een douche. Die zul je moeten delen met je flatgenoten. De kamer wordt dan ook als studentenflat verkocht.
Huisdieren zijn niet toegestaan, kamergenoten trouwens ook niet.
Geen hypotheek bij de bank.
Dat laatste betekent dus ook meteen dat je in je eentje met een flinke zak geld aan moet komen (of papa en mama). Dat geld moet je ook echt hebben liggen, want een hypotheek afsluiten bij de bank zal niet lukken omdat het geen zelfstandige woonruimte is.
Daarvoor moet je namelijk tenminste een eigen voordeur, een eigen keuken en een eigen toilet hebben.
En mocht je nu denken: tonnetje aftikken, maar dan heb ik wel mooi een kamer in Amsterdam zonder verdere vaste lasten, dan heb je buiten de VVE gerekend. Maandelijks betaal je daar 172,17 euro aan.
Dan zijn internet, water en licht wel inbegrepen, plus schoonmaak van de gemeenschappelijke ruimtes. Voor het stoken wordt nog zo’n 30 euro extra gevraagd, waarmee het totaalbedrag op 202,17 per maand komt.
Voor dat geld kun je wel zeggen dat je buurman bent van degene die woont in de kamer die ooit bekend stond als 'het duurste huisje van Amsterdam'. Een paar jaar geleden werd een andere kamer in het complex, precies even groot, namelijk voor 150.000 euro in de markt gezet.
Dat bleek trouwens veel te gortig. Niet veel later stond het voor een ton te koop, net als dit appartement. Of er veel animo voor is en voor welke prijs de andere kamers uiteindelijk van de hand zijn gedaan is niet bekend. De makelaar reageerde niet op een verzoek om commentaar.
Duidelijk is wel dat de makelaar zoekt naar het uiterste van wat mensen bereid zijn te betalen. Volgens de gegevens van Funda staat de kamer al vijf maanden in de verkoop. Dat is extreem lang te noemen. In het tweede kwartaal stond een huis gemiddeld slechts 24 dagen te koop, blijkt uit gegevens van makelaarsclub NVM.