Vanaf 1 juli mogen Rotterdammers, als het aan het stadsbestuur ligt, geen stadsdieren zoals eenden en andere vogels meer voeren. Het grote probleem is dat een deel van het voedsel dat de dieren toegeworpen krijgen heel ongezond is, met name voor vogels.

Zo zit bijvoorbeeld in patat en brood veel zout, waardoor dieren ziek worden en (eerder) sterven. De stad wil met deze maatregel de overlast en gezondheidsproblemen die het voeren veroorzaakt terugdringen.

Etensresten die rondzwerven, trekken daarnaast ook ratten, muizen, ganzen en meeuwen aan. Dit zorgt op bepaalde plekken voor overlast van uitwerpselen, lawaai of agressief gedrag tussen dieren.

Het besluit moet in juni nog wel worden goedgekeurd door de gemeenteraad, maar dat lijkt geen probleem: het idee voor een voederverbod komt uit een door de raad aangenomen motie.

Vanaf 1 juli in moet het verbod ingaan en geldt het voor de hele stad. Wie de dieren wel voert, riskeert een boete. Het verbod geldt niet in particuliere tuinen en voor boswachters die in strenge winters de vogels bijvoeren met speciaal daarvoor bestemd voedsel.

Rotterdam is niet de eerste stad waar het voeren van eenden aan banden gelegd wordt. In Amsterdam is het (op veel plekken) al een aantal jaar verboden om eenden te voeren, en ook op veel andere plekken in Nederland mag het niet.
Foto