Storm is pas 11, maar houdt zich nu al bezig met serieuze thema's. De jongen uit het Brabantse dorp Made vindt dat er een einde moet komen aan de oorlog in Oekraïne en maakte een vredesvlag. Zijn ontwerp belandde zelfs bij de koning. "Mijn doel is dat het de officiële vredesvlag van Nederland wordt."
"Door de oorlog in Oekraïne ervaar ik veel spanning, dus heb ik behoefte aan een vredesteken", schrijft Storm in een brief aan de burgemeester van Drimmelen. Hij besloot zelf met een ontwerp aan de haal te gaan. Het werd een exemplaar met veel kleuren, strepen en vredesduiven. In het midden staat een oog waar yin en yang in verwerkt zijn.
FotoStorm wil dat mensen bij het zien van zijn vlag moeten denken: het komt weer goed. "Mijn doel is dat het de officiële vredesvlag van Nederland wordt", schrijft hij. In zijn brief vraagt hij de burgemeester om hulp.
Zijn woorden maakten indruk: burgemeester Gert de Kok nodigde Storm uit om kennis te maken met hem en wethouder Jürgen Vissers (Jeugd). En dat niet alleen: hij zorgde er ook voor dat de vredesvlag bij de koning terechtkwam.
Inmiddels heeft Storm een brief terug. "De koning heeft jouw vredesvlag goed bekeken en vindt de vlag heel erg mooi", laat het Kabinet van de Koning weten. "Ook vindt hij de symbolen en de betekenis heel goed bedacht. Hopelijk komt er snel een einde aan de oorlog in Oekraïne en hoeft niemand meer bang te zijn."
Hoewel de de koning aangeeft verder niets voor Storm te kunnen doen, is de jongen zo trots als een pauw. Inmiddels heeft hij zijn ontwerp als echte vlag cadeau gekregen en wappert deze aan de gevel van zijn huis.
Hij is bang, en zet zijn angst om in iets creatiefs..
Hopelijk kunnen andere kinderen dit ook, ieder op zijn eigen manier.
Dit is natuurlijk een mooi verhaal, maar of daar zoveel aandacht voor nodig is?
Kinderen worden op jonge leeftijd (jeugdjournaal) al geconfronteerd met alle ellende van de wereld, en of dat nou iets goeds is? Laat ze eerst zekerheid en zelfvertrouwen krijgen, voor je ze verteld wat er allemaal verkeerd is in deze wereld
@Emmo: ik dacht vooral aan kinderen tot 10 jaar.. tot de puberteit ..
In de Middeleeuwen hadden mensen geen tv die alle ellende van de hele wereld over je heen gooit. Daar had je hoogstens je 'eigen ellende'
Jong-volwassenen van nu maken zich over heel veel dingen zorgen, die een paar eeuwen geleden er niet waren. Over studieschulden, woningtekort, een vervuilde wereld, teveel mensen en te weinig eten, dierenleed, enz enz. En waarschijnlijk daarom hebben veel jong-volwassenen hulp van een psychiater nodig, het is te veel en ook een te grote verantwoordelijkheid.
Vroeger had je alleen je eigen wereldje, die van je familie en je naaste omgeving. Die was misschien niet perfekt, maar alles was te overzien
Laatste edit 08-06-2022 10:40
@Emmo: meer zelfs, soms bleven van de 10 kinderen maar 3 over. Maar dat was dan erger voor de moeder dan voor de kinderen, denk ik. Trouwens, kinderen krijgen was toen ook veel gevaarlijker dan nu. Maar geconfronteerd worden met de dood hoort bij het leven.
En ik zeg ook niet dat het leven toen beter was dan nu.
Ik zeg alleen dat voor jong-volwassenen al die wereldproblematiek overweldigend is. En dat je kleine kinderen daar nog niet mee hoeft op te zadelen.
Als men een klein boompje plant krijgt die de eerste jaren steun en bescherming van palen, gaas, extra water, zodat het een grote sterke boom wordt. Het groeit niet beter wanneer het door storm en hagel geteisterd wordt en door reëen aangevreten. Om dezelfde reden is het ook goed om een klein kind eerst sterk te laten woorden in zichzelf, en het niet meteen met alle problemen van deze wereld te confronteren.
Maar dat is mijn mening, o.a. gebaseerd op wat ik om me heen zie.
Laatste edit 09-06-2022 05:43
aan.