We onderschatten wat glucosepieken ons aandoen, denkt biochemicus Jessie Inchauspé. "Glucosepieken beschadigen onze cellen. Elke glucosepiek zet onze cellen onder stress, wat leidt tot ontstekingen in het lichaam. Na verloop van tijd kunnen de cellen ook niet meer zo efficiënt energie opwekken. Bovendien wordt het verouderingsproces bij elke glucosepiek versneld, zowel inwendig als uitwendig. Vrije radicalen en de ontstekingsprocessen kunnen leiden tot reumatoïde artritis en artrose . En ten slotte, met elke glucosepiek, activeren we de afgifte van insuline in ons lichaam."
Glucosepieken ontstaan als we iets eten of drinken met veel suikers. "Hoe meer glucosepieken iemand uit zijn dieet heeft, hoe groter de kans dat hij of zij een depressie of angststoornis heeft. Ik raakte persoonlijk geïnteresseerd in de bloedsuikerspiegel omdat ik ontdekte dat de glucosepieken samenvielen met psychische problemen die ik had toen ik 19 was. Toen ik mijn bloedsuikerspiegel regelmatig begon te meten, was dat een geweldige ontdekking voor mij. Ik dacht: "Wauw, de pieken in de bloedsuikerspiegel valen samen met het moment dat ik deze gevoelens heb." En ik heb gemerkt dat het vermijden van de pieken mijn mentale gezondheid verbetert."
Inchauspé adviseert os (in Die Welt) op te letten op de volgorde waarin we eten. Als je groente eet, voordat je suikers eet vermijd je de glucosepiek, zegt ze. Deze tabel laat het zien:
Daarom is ze ook tegen havermelk. "Haver is een graan, havermelk wordt gemaakt van haverkorrels. Havermout bevat veel glucose. In vergelijking met andere zuivelproducten zoals koemelk, veroorzaakt havermelk bij de meeste mensen een grote glucosepiek. Havermelk is dus niet goed voor het lichaam. Het is beter om koemelk of zelfs amandelmelk te drinken. Je moet geen havermelk drinken op een lege maag, vooral 's ochtends.