Of geld gelukkig maakt is een vraag, die de mens vermoedelijk al bezighoudt sinds de uitvinding van geld. Vaak is het antwoord: ja, tot een bepaald bedrag word je gelukkiger van een goed gevulde bankrekening. Maar daarna voegt elke extra euro niet zoveel meer toe.
Dat is prachtig terug te zien in deze
grafiek van Statista. De onderzoekers hebben op de ene as het bbp per land gezet en op de andere as de score van landen op de World Happiness Index.
De groene stipjes zijn de landen. Daar valt duidelijk een lijn doorheen te trekken, die de correlatie van beide variabelen duidelijk maakt: hoe hoger het bbp per inwoner, hoe gelukkiger het land. De correlatie is om precies te zijn 0,69. Dat betekent dat er een sterk verband is, al zijn er uitzonderingen. Zo is het inkomen in Hongkong relatief hoog terwijl het land met 5,31 slecht scoort op de geluksindex.
Nederland is het vijfde gelukkigste land ter wereld. En ja, ons bbp per inwoner is ongeveer 49.000 euro.
Lekker duidelijk, die grafiek!
Toch maakt het Papsie en mij gelukkig dat we geen gebrek aan geld hebben. We zijn niet rijk maar we hoeven nooit gebrek te lijden.
We zijn zogezegd rijk in de ogen van de armen en arm in de ogen van de rijken.
Zoals de meeste van ons, denk ik.
Dus geld maakt op een bepaalde manier best wel gelukkig.
Ik zie vooral dat er aan de rechterkant van de grafiek eigenlijk geen puntjes onder de lijn staan. Dat wil volgens mij zeggen dat die rechte lijn eigenlijk een kromme moet zijn. Dat houdt dan weer in, dat je er op een gegeven moment wel heel veel extra geld in moet stoppen om ook maar een beetje meer geluksgevoel te creëren.
Maar het feit dat er een correlatie is, wil nog niet zeggen dat er sprake is van causaliteit. In juli worden er meer ijsjes verkocht dan in januari. In juli gaan er ook meer mensen naar het strand dan in januari. We kunnen hieruit niet afleiden dat mensen naar het strand gaan omdat ze een ijsje gekocht hebben.
@Mamsie: Geld maakt misschien niet gelukkig, maar géén geld kan wel heel óngelukkig maken.
Het valt mij vooral op dat er veel relatief arme landen zijn waar toch nog aardig hoog gescoord wordt op geluk.
Wat ook nogal een verschil kan uitmaken is de verdeling van de welvaart binnen een land. Waar het gemiddelde BBP per capita vrij hoog is, maar het leeuwendeel van de welvaart slechts bij een heel beperkte groep zit, zal men toch lager op de geluksranglijst staan.
Laatste edit 21-04-2023 11:59
aan.