Lang dachten experts dat de eerste tongzoen zo ongeveer 1500 jaar voor Christus gebeurde: de eerste beschrijving van 'een kus met speeksel' komt voor in een Indiaas manuscript uit die tijd. Maar nu hebben onderzoekers uit Denemarken iets nieuws ontdekt. De tongzoen is nog ouder dan wij denken.
De Deense onderzoekers Troels Pank Arbøllen van de Universiteit van Kopenhagen en Sophie Lund Rasmussen van de Universiteit van Aalborg deden een ontdekking die de geschiedenis van de tongzoen doet veranderen. Ze stuitten namelijk onlangs op kleitabletten met teksten en afbeeldingen over en van stelletjes die met elkaar tongzoenen.
Die kleitabletten komen uit Mesopotamië (nu Irak) in het Midden-Oosten en zijn ongeveer 4500 jaar oud. De teksten zijn in spijkerschrift en vertellen ons dat zoenen iets is dat enkel mensen deden die met elkaar getrouwd waren. Máár tongzoenen werd ook als iets gezien dat iemand, een ongehuwd persoon, graag doet als hij verliefd was. Het werd dus toen al gezien als een onderdeel van seksuele verlangens.
Volgens de wetenschappers laten deze kleitabletten ook zien dat zoenen niet iets is wat door één cultuur op één plek werd gedaan.
De uitkomst van het onderzoek is inmiddels gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science. De onderzoekers benadrukken dat deze vondst niet alleen maar interessant is in sociologisch en historisch opzicht: in die tijd werd niet alleen de liefde uitgedrukt via een tongzoen, maar er werden zo ook (onbedoeld) ziektes en virussen verspreid, zoals het herpes-virus (de koortslip) en het Epstein-Barrvius, die de ziekte van Pfeiffer veroorzaakt.