Een administratief medewerker van een Brabantse machinebouwer heeft bijna een half miljoen euro van zijn werkgever achterovergedrukt. Dat kan de man duur komen te staan. Het bedrijf heeft nu namelijk een schadeclaim van ruim 1 miljoen euro bij hem neergelegd.
Dat blijkt uit twee vrijdag en vandaag openbaar geworden tussenuitspraken van de rechtbank Oost-Brabant.
De man beschikte over een opmerkelijk lange staat van dienst bij zijn werkgever. Sinds 1997 werkte hij bij het Brabantse familiebedrijf, dat in totaal 400 medewerkers telt. Tot eind 2020 werkte hij op de afdeling financiële administratie, daarna was hij nog ruim een jaar inkoper.
Al die jaren leek er geen vuiltje aan de lucht. Totdat het familiebedrijf in maart 2022 een waarschuwing ontving van creditcardbedrijf ICS. Dat had ontdekt dat er tussen 2016 en 2019 'aanzienlijke bedragen' waren overgeboekt van het bedrijf naar de privé-creditcardrekening van de medewerker.
Na het eerste onderzoek concludeerde de machinebouwer dat de werknemer tussen december 2014 en september 2019 bijna 188.000 euro had gestolen. Dat is gemiddeld zo'n 39.000 euro per jaar. In april schorste het bedrijf de man, en legde beslag op zijn woning.
Uit nader onderzoek door de werkgever kwam naar voren dat de fraude nog veel omvangrijker was. De administratief medewerker bleek al sinds 2006 geld te hebben weggesluisd, in totaal maar liefst 476.000 euro.
De Brabantse machinebouwer stapte daarop naar de rechter, waar het een trits schadeclaims tegen de ex-werknemer indiende. In de eerste plaats wil het bedrijf natuurlijk het verduisterde geld zelf terug. Maar daarbij blijft het niet.
Het bedrijf stelt een sterke groeistrategie te hebben, en al haar beschikbare geld daarin te investeren. Dat zou een rendement opleveren van zo'n 8 procent per jaar. "Als het weggenomen geld in het bedrijf was geïnvesteerd, zou het een waarde van 998.000 vertegenwoordigd hebben", berekent de werkgever. Daarom eist het bedrijf dat de man ook het verschil van 522.000 euro betaalt.
Ten slotte eist het bedrijf nog een trits kleinere schadevergoedingen, onder meer voor de kosten die het moest maken als gevolg van de fraude. Bij elkaar opgeteld bedragen die claims zo'n 48.000 euro. Al met al komt de schadeclaim dus ruim boven het miljoen uit.
Voor de rechter erkende de ex-werknemer inderdaad tonnen te hebben weggesluisd, hoewel hij zelf slechts tot een bedrag van 329.000 euro kwam. Hij zou begonnen zijn met enkele honderden euro's per jaar, oplopend tot jaarlijks enkele duizenden en later tienduizenden euro's. Met het geld zou de man onder meer de hypotheekschuld op zijn huis hebben afgelost.
Naast de hoogte van het gestolen bedrag betwist de ex-medewerker ook dat zijn werkgever daarover een rendement zou zijn misgelopen. Het bedrijf zou gedurende heel lange tijd juist een conservatieve groeistrategie hebben gevolgd, en geen extra groeikapitaal nodig hebben gehad.
Uit de vrijdag en vandaag openbaar geworden tussenuitspraken blijkt dat de kantonrechter in Den Bosch eerder dit jaar al oordeelde dat de berekening van het gestolen bedrag door de werkgever goed is onderbouwd, en daarmee aannemelijk is. Zeker ook omdat de werknemer daar niet veel meer tegenin wist te brengen dat hij dit bedrag niet kon thuisbrengen.
Daarom oordeelde de Bossche kantonrechter dat de man in elk geval 476.000 euro moet terugbetalen. Over de aanvullende schadeclaim van ruim een half miljoen euro aan gemist rendement deed de rechtbank nog geen uitspraak. Daarover moesten de partijen nog meer argumenten en bewijzen inbrengen, en moet een deskundige zich buigen.
Volgens de advocaat van de werknemer, Marc Houben, is er nog geen einduitspraak in de zaak gedaan. Verder zegt hij niets over de zaak te kunnen zeggen, zonder goedkeuring van zijn cliënt. Die reageerde nog niet op een verzoek om commentaar.
De advocaat van de werkgever, Leon Toonen, zegt tevreden te zijn over de tussenuitspraak. "Inmiddels is er ook een externe deskundige benoemd, die een oordeel moet geven over het gemiste rendement. Tot nu toe volgt de kantonrechter ons verhaal, dus het gaat in de goede richting."
Toonen bevestigt dat er beslag gelegd is op de woning van de ex-werknemer, maar niet te kunnen controleren of de hypotheek daarvan inderdaad is afgelost. Of er voldoende bij de man is terug te halen, kan hij daarom niet voorspellen. "Ons doel is in elk geval dat al het geld terugkomt."