Veel taxichauffeurs in Brussel dreigen hun baan te verliezen. Een nieuwe regel schrijft voor dat ze moeten slagen voor een taaltest. En in het officieel tweetalige Brussel betekent dat dat ze ook Nederlands moeten spreken, ook al is de stad in de praktijk Franstalig.
De meeste chauffeurs in de Belgische hoofdstad spreken dan ook niet of nauwelijks Nederlands. En dat moet veranderen, vindt de overheid. "Het is belangrijk om goede afspraken te kunnen maken over de prijs, de rit, de bestemming. Daarom is het belangrijk dat een bepaald niveau van Nederlands bereikt wordt", zegt een woordvoerder van de Vlaamse minister van mobiliteit.
Uiterlijk komende zomer moeten alle taxichauffeurs geslaagd zijn voor hun taaltest, anders raken ze hun taxivergunning kwijt. Veel Brusselse chauffeurs klagen dat de test veel te moeilijk is. Niet alleen wordt er een hoog niveau van taalbeheersing verlangd, maar ook wordt de test voor een deel schriftelijk afgenomen.
Een woordvoerder van een groot taxibedrijf met meer dan honderd chauffeurs in dienst in Brussel zegt te vrezen voor een personeelstekort door deze wet. Hij legt uit dat zijn bedrijf regelmatig migranten in dienst neemt, vaak uit Franstalige landen. "U moet begrijpen dat die mensen niet altijd meteen de taalkennis hebben."
Verschillende chauffeurs en bedrijven hebben al juridische stappen aangekondigd.