Het RIVM raadt voedingssupplementen met daarin de kruiden Huperzia serrata, Tabernanthe iboga of Ashwagandha (Withania somnifera) af omdat ze schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Ook als ze gebruikt worden volgens de voorschriften op de verpakking.

Tabernanthe iboga, een geestverruimend middel en gebruikt tijdens zogenoemde iboga-ceremonieën, kan het hartritme verstoren en zelfs dodelijk zijn. "Zo zijn er wereldwijd tientallen doden gemeld na het gebruik van dit kruid, waaronder ook een paar gevallen in Nederland", zegt het RIVM.

In ons land zijn er in elk geval drie mensen overleden, maar wanneer dat gebeurde, kan het instituut niet zeggen. Andere bijwerkingen van dit kruid zijn misselijkheid, acute psychoses, epileptische aanvallen en hallucinaties.

Er is weliswaar nog onvoldoende wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de schadelijke effecten van Ashwagandha (tegen stress en slapeloosheid), maar ook in ons land hebben artsen vergiftigingen gemeld en schade aan de lever.

In China en India werd Ashwagandha vroeger ook gebruikt om een abortus op te wekken. Ashwagandha is als enige van genoemde middelen ook als thee verkrijgbaar, hetgeen ook wordt afgeraden.

Van Huperzia serrata (voor de concentratie en het geheugen) kunnen mensen spierverzwakking, buikkrampen, diarree, toegenomen speekselproductie, wazig zicht, tranende ogen en verlammingsverschijnselen krijgen. En ook dit kruid is mogelijk schadelijk voor een ongeborene. Wie in verwachting is, moet alle genoemde kruiden al helemaal niet gebruiken, benadrukt het RIVM.

Hoeveel mensen deze middelen tot zich nemen, is niet bekend. Producten met Huperzia serrata of Tabernanthe iboga worden vooral online verkocht, maar die met Ashwagandha zijn ook in drogisterijen verkrijgbaar.