Op foto’s uit de jaren 1980 zien mensen van middelbare leeftijd er ouder uit dan mensen van middelbare leeftijd nu. Werden mensen toen sneller ‘oud’?

Onze leeftijd is eigenlijk gewoon een getal dat aangeeft hoe vaak we een rondje om de zon hebben gemaakt. Maar je biologische leeftijd is een maat voor hoezeer het lichaam veroudert.

Die wordt berekend met een algoritme op basis van data van onder andere je metabolisme, bloeddruk, organen en immuunsysteem.

Wetenschappers hebben de gezondheidsgegevens van 21.575 Amerikanen van 20 tot 79 jaar oud tussen 1988 en 2010 onderzocht.

En hun studie onthulde significante veranderingen in biologische leeftijd.

Bij mannen en vrouwen van alle leeftijden is de biologische leeftijd lager geworden. Mensen worden dus langzamer oud.

Mannen van 60 tot 79 jaar vertoonden de grootste verbeteringen, omdat hun biologische leeftijd tussen 1990 en 2000 met gemiddeld vier jaar daalde.

Een van de redenen is dat mensen minder roken. Waar in 2000 wereldwijd nog een op de drie volwassenen rookte, was dat in 2022 een op de vijf.

Daarnaast is de levensstandaard over het algemeen verbeterd. In het verleden leefden veel mensen een slopend bestaan dat zowel de biologische leeftijd als de levensverwachting beïnvloedde.

Er is echter niet alleen positief nieuws, want terwijl roken en belastende arbeid afnemen, neemt overgewicht toe. Volgens berekeningen van onderzoekers zou onze biologische leeftijd zelfs nog lager zijn als obesitas vandaag de dag niet zo veel voorkwam.